Dylan kort #3810

The Greatest Night In Pop is een nieuwe documentaire over het opnemen van 'We Are The World' door USA For Africa, een grote groep Amerikaanse muzikanten - waaronder Bob Dylan - in januari 1985. Deze documentaire is sinds gisteren te zien op Netflix [met dank aan Alja voor de reminder]. The Greatest Night In Pop is niet de eerste documentaire over USA For Africa. In 2005 verscheen de dubbel-dvd We Are The World; The Story Behind The Song. Het is geen geheim dat Bob Dylan zich behoorlijk ongemakkelijk voelde tijdens de 'We Are The World'-sessie. Dat is duidelijk zichtbaar in The Greatest Night In Pop. Opvallend is dat in deze nieuwe documentaire - in vergelijking met de docu uit 2005 - weliswaar Dylans ongemak zichtbaar is, maar ook duidelijk wordt - voor wie tussen de regels kan lezen - waar dit ongemak vandaan komt: onbekend met de gehanteerde opnametechniek en een keur aan artiesten die ondanks het bordje 'check your ego at the door' erop gebrand waren elkaar af te troeven. Daarnaast valt in deze nieuwe documentaire op hoeveel van de aanwezige muzikanten star struck waren. Naast beelden van de opnamesessie bevat The Greatest Night In Pop enkele korte archiefbeelden van Dylan, denk flitsen van 'Blowin' In The Wind', aankomst op het vliegveld in 1966 en Grammy 1980. Zie ook hier en hier.

Gezocht: een nieuw thuis: Willem is een deel van zijn Dylancollectie aan het opruimen. Het gaat om een stapel tijdschriften, krantenknipsels en een flinke aantal afleveringen van misschien wel het beste Dylanfanzine ooit: The Telegraph (zie foto rechts). Mocht je belangstelling hebben, stuur mij een mail [twillems87[at]gmail.com] en ik zorg er voor dat je mail bij Willem terechtkomt zodat hij eventueel contact met je kan opnemen.

de Volkskrant van 23 januari (digitaal) / 24 januari (papier) bevat een artikel van Gijs Beukers over David Remnick, hoofredacteur van The New Yorker. Aanleiding voor dit artikel is Remnicks nieuwe boek Holding the Note – Writing On Music. Dit boek bevat een door Remnick geschreven profiel van Bob Dylan. Daarnaast sprak hij met Bob Dylan voor zijn profiel van Leonard Cohen. Bij het artikel hoort een illustratie van Luis Mendo. In het hart van die illustratie vind je de Dylansingle 'On A Night Like This'. Zie hier. [met dank aan Hans] Voor wie het boek wil kopen: online is de hardcover editie in prijs verlaagd en inmiddels goedkoper dan de paperback.

A Complete Unknown: In deze inmiddels al weer tijd aangekondigde film zal niet Benedict Cumberbatch, maar Edward Norton de rol van Pete Seeger spelen, zie hier. [met dank aan Marnix]

Elders las ik dat hoofdrolspeler Timothée Chalamet onlangs in Hibbing Dylans voormalige huis en highschool heeft bezocht als voorbereiding op zijn rol. De grote vraag blijft: wanneer krijgen we die film eindelijk te zien?

Cat Power sings Bob Dylan op 28 augustus in openluchttheater Caprera in Bloemendaal, zie hier. [met dank aan Hans]

Uitspraak van de week: 'Ik ben niet zo geniaal als Bob Dylan. Maar ik ben heel goed in mezelf zijn' (Bram Vanparys), zie hier.


Geen opmerkingen: