aantekening #8797

Herinner je je die film over Rolling Thunder Revue nog die Martin Scorsese maakte? Die film waarin feit en fictie door elkaar lopen, net als in Renaldo And Clara, de blauwdruk voor die Scorsese-film? Ik heb het even opgezocht, Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese, zoals die film officieel heet, was op 12 juni 2019 voor het eerst te zien op Netflix. Over een klein half jaartje is dat vijf jaar geleden. [Voeg zelf na behoefte platitudes in als 'tijd vliegt' en 'we worden oud'. Ik voeg ze zeker in. Pfff. Vijf jaar!]

Een van de leugens die in Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese met veel smaak de kijker wordt voorgeschoteld, is het verhaal dat Bob Dylan op het idee kwam voor de witte make-up op zijn gezicht door KISS, met dank aan violiste Scarlet Rivera die optrok met een van de muzikanten van KISS. Ik hoor mezelf nog richting beeldbuis roepen, die 12de juni 2019: Onzin! Klopt niet!

Hoe konden Bob Dylan en / of Martin Scorsese het verzinnen? Het antwoord is: geen van beide verzon dit, het was KISS-bassist Gene Simmons die met dit verhaal op de proppen kwam.

Bijna tien jaar voor de Scorsese-film interviewde Sylvie Simmons (Familie? Nee, waarschijnlijk niet.) de KISS-bassist voor MOJO:

Sylvie Simmons: He [Bob Dylan] knew who you were because his kids liked KISS or something?

Gene Simmons: Oh, more than that. In '76 I used to go out with Scarlet Rivera, his violin player, and she discovered KISS and went back and told Bob we were wearing make-up, so Bob started wearing white face paint for the whole Rolling Thunder tour because of KISS. Ask him. [MOJO 193, december 2009]

Het is vrij makkelijk om een gat in dit verhaal te prikken. Zo droeg Bob Dylan de witte make-up in 1975, dus nog voor hij door Rivera op KISS werd gewezen, maar daar gaat het even niet om. Waar het om gaat is waar het verhaal zoals verteld wordt in de Scorsese-film vandaan komt. Niet uit de grote duim van Martin Scorsese of Bob Dylan dus.

Het is mogelijk dat een van deze twee heren het interview met Gene Simmons in MOJO las, maar nog veel waarschijnlijker lijkt het mij dat het Rivera / make-up-verhaal een van de vele 'weet je nog'-verhalen was dat voorbij kwam in 1991 toen Bob Dylan en Gene Simmons samen de song 'Waiting For The Morning Light' schreven. Ik kan me zo voorstellen dat Simmons dit aankaartte, dat het ergens in Dylans achterhoofd bleef hangen en dat hij het weer ophoestte tijdens het maken van Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese.

Is het echt zo gegaan? Geen idee. 

Plausibel, is het beste wat ik er over kan zeggen.

Geen opmerkingen: