aantekening #8032

Het is 31 december, de oude agenda is vol. Er staan meer aanzetjes tot te schrijven stukken in dan afspraken. De nieuwe agenda ligt klaar. Morgen wordt de oude opgeborgen en de nieuwe in gebruik genomen. Ik houd niet van een nieuwe agenda, er zit nog geen leven in.

Het is 31 december, het jaar waarin Bob Dylan tachtig werd, wordt niet afgesloten met een copyright-uitgave. Er zijn natuurlijk wel opnamen van Dylan waarvan morgen het copyright verloopt, maar het is niet veel, of in ieder geval niet genoeg om te moeten beschermen met een uitgave.

Het einde van het jaar is er binnen enkele uren van nu. Ik heb het gevoel dat ik iets op papier moet zetten over dat jaar, terugkijken, maar ik ben het overzicht kwijt. Als ik heel goed mijn best doe, kan ik nog uit mijn hersens opdiepen wat ik gisteren heb gedaan.

Gisteren heb ik voor het eerst in jaren weer eens naar de film How Many Roads van Jos de Putter gekeken. Het mooie aan die film is dat De Putter 12 Dylan-liefhebbers iets laat vertellen over hun Dylan. Alle twaalf hebben ze een eigen Dylan, dat is het wat How Many Roads interessant maakt. Het hadden ook 30 of 150 portretten kunnen worden, zo stel ik me voor. Zoveel Dylans zijn er wel.

Ik geloof niet dat ik mijn Dylan ben tegengekomen in How Many Roads, maar die mededeling veronderstelt dat ik weet wie mijn Dylan is. Ik heb een vaag vermoeden, maar echt weten? Misschien is mijn schrijven wel niet meer dan een zoektocht naar mijn Dylan. Dat geldt niet voor al mijn schrijven, maar in ieder geval wel voor al mijn boeken in de Bob Dylan aantekeningen-serie en - in het verlengde daarvan - de aantekeningen op deze blog.

Als ik mijn Dylan heb gevonden ben ik uitgeschreven, lijkt mij.

Het is 31 december, ik draai Desire. Na het horen van 'Blowin' In The Wind' op de radio was dat het eerste album van Dylan dat ik ooit kocht. Het draaien van Desire voelt altijd een beetje als terug naar het begin. Dat begin ligt ruim dertig jaar achter mij. 

Morgen is alles weer nieuw, dat is de belofte die zit opgesloten in de overgang naar een nieuw jaar. Mensen zijn vreemde wezens die zichzelf voorhouden dat de overgang van de ene naar de volgende datum in sommige gevallen bijzonderder is dan in andere gevallen. 


Christmas In The Heart

'Is het al tijd?'

'Het is tijd.'

aantekening #8020

Ik was niet eens van plan om naar binnen te gaan, laat staan te kijken in die bak met tweedehands platen. Dat had ik een week of drie geleden nog gedaan. Het aanbod was op z'n zachtst gezegd mager.

Na twee, drie keer cirkelen rond de winkel stapte ik gisteren toch naar binnen. Na wat snuffelen door de bakken met nieuwe platen stond ik dan toch voor de bak met tweedehands spul. Het was druk in de winkel. Er moeten die dag al tientallen mensen door die platen gegaan zijn. Weinig hoopvol begon ik te bladeren en al bladerend begon al snel de hoop op het vinden van iets moois te groeien. De ene goede titel na de andere kwam ik tegen. Niet mijn smaak, dat dan weer niet, maar verwachtingen schept zo iets wel.

En verdomd als het niet waar is, een stapeltje Dylans. Een Blonde On Blonde, een Blood On The Tracks en uiteraard een Infidels en een Street Legal. Ik moet de platenzaak met tweedehands vinyl nog tegenkomen waar ze deze laatste twee titels niet op voorraad hebben, maar dit terzijde. In dit stapeltje een Highway 61 Revisited die ik niet gelijk kan plaatsen. De kleurschakering op de hoesfoto lijkt iets af te wijken van wat ik gewend ben. Het logo van platenmaatschappij CBS is groot en niet helemaal in de linkerbovenhoek gedrukt, zoals ik gewend ben, maar iets meer naar rechts, boven de titel van het album. 

Als ik de hoes omdraai en zie dat op de achterzijde Dylans hoestekst ontbreekt, maar er wel ruimte voor reclame vijf elpees en vier EP's van Dylan is gevonden, weet ik wat ik in handen heb: de Franse monopersing van Highway 61 Revisited in klaphoes. Aan de binnenzijde van die hoes staan de songteksten en over iedere song een kort stukkie, in het Frans uiteraard.

Oui Monsieur. Deze jongen is blij.

Ik snap dat voor 99% van de aardklootbewoners Highway 61 Revisited gewoon Highway 61 Revisited is, ongeacht waar die plaat geperst is. Ik heb het geluk dat ik tot die 1% behoor voor wie een Highway 61 Revisited uit Frankrijk een compleet andere Highway 61 Revisited is dan een Highway 61 Revisited uit Nederland, Engeland of Amerika, om maar eens wat te noemen. En dus huppel ik naar de kassa, blij als een kind dat zijn zakgeld geheel opmaakt aan pokémon kaarten.

Terwijl ik dit type, bespeelt Bob Dylan zijn mondharmonica ergens tegen het eind van 'Desolation Row'. Het is die Franse persing, uiteraard. Het klinkt als een klok. Wie deze plaat de afgelopen 56 jaar in zijn bezit heeft gehad weet ik niet, maar veel naald heeft dit vinyl niet gezien. Het is haast alsof ik Highway 61 Revisited voor het eerst hoor. Misschien is dat wel de voornaamste drijfveer achter die verzamelwoede van mij: steeds weer voor het eerst kunnen horen.

~ * ~ * ~

Eric Clapton - de man die menig Dylan-song op de plaat zette, de gitarist die ooit tot God werd benoemd - is definitief van zijn voetstuk gevallen. Ik draai nog een bootleg. Geen Clapton, maar iets van Bob Dylan & The Grateful Dead. 

~ * ~ * ~

Je kent het vast: je zet muziek op en ineens hoor je een flard tekst of een stukkie muziek dat je van Dylan kent. Iemand heeft geleend van Bob Dylan of Bob Dylan heeft geleend van iemand. Ik had het bij het draaien van Anthology Of The Banjo. Ineens is daar de melodie die ik ken van Dylans 'John Brown'. 

Oliver Trager in zijn Dylanencyclopedie: 'The roots of the song ["John Brown"] may lie in the lyrics of "Mrs. McGarth," thought to be a traditional ballad, and sung to the tune of "900 Miles" with a free adaptation of that traditional melody.'

Op Anthology Of The Banjo is het niet de melodie van '900 Miles' die mij doet denken aan 'John Brown', maar die van 'Hundreds Of Miles'. Toegegeven, gezien de titels zullen '900 Miles' en 'Hundreds Of Miles' onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar schuif dat even terzijde en luister naar 'Hundreds Of Miles' zoals het op Anthology Of The Banjo staat, gespeeld door Billy Cheatwood [luister hier]. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar mij lukt het om Dylans tekst voor 'John Brown' te zingen op Cheatwoods spel.

Ik kan niet veel vinden over 'Hundred Of Miles' van Billy Cheatwood. Het enige wat ik op het almachtige internet zo 1, 2, 3 vind, is dat het een opname uit 1961 is. En aangezien die datering mooi past bij mijn aanname dat Dylan de melodie van 'John Brown' bij Cheatwoods 'Hundreds Of Miles' vond, ga ik er van uit dat wat op internet staat altijd waar is. Onomstotelijk, uiteraard.

~ * ~ * ~

'De hoeveelste is het vandaag?'

'De 19de. Hoezo?'

'Gewoon, of het al tijd is.'

'Tijd waarvoor?'

'Die ene. Je weet wel.'

'Ooh, die ene. En?'

'Bijna.'

'Ik kijk er niet naar uit, moet ik zeggen. Maar als 'ie dan eenmaal draait, vind ik het ook wel weer leuk. Zo gaat het ieder jaar.'

'Ook dat hoort er bij.'

aantekening #8018

 Is het je ooit opgevallen dat in het albumoverzicht op Dylans website Travelin' Thru ontbreekt? Zie hier.

~ * ~ * ~

Even wat zaken over eerste twee delen van Dylan Vinyl The Definitive Collection. Het tijdschrift dat bij de platen zit is geen tijdschrift, maar een twee maal dubbelgevouwen vel papier met minimale informatie. Zowel de hoes van Times als Freewheelin' bevat het jaartal 2018 en de tekst "This record is part of a De Agostini publication. Not to be sold reparately." De hoes en de labels van Times zijn gebaseerd op de hoes van de eerste Amerikaanse monopersing. In het geval van Freewheelin' lijken hoes en labels op die van de eerste Amerikaanse stereopersing. Verrassend genoeg zit bij Times het inlegvel met het vervolg van de hoestekst. Nog verrassender is misschien wel dat nergens op de hoes van Times een catalogusnummer te vinden is en op de labels alleen het catalogusnummer van de eerste Amerikaanse monopersing staat. Op Freewheelin' is op zowel de hoes als de labels het catalogusnummer van de eerste Amerikaanse stereopersing te vinden. Deze heruitgaven hebben dus gek genoeg geen catalogusnummer gekregen.

De matrijsnummers van deze platen zijn - voor zover ik heb kunnen nagaan - uniek. 

~ * ~ * ~

De rechten voor de songs van Bruce Springsteen leveren meer op dan de rechten voor de songs van Bob Dylan. De wereld is definitief van lotje getikt. Zie hier.

~ * ~ * ~

Persconferentie 26 april 1965:


vraag: 'What is your real message?'

Bob Dylan: 'My real message? Keep a good head and always carry a light bulb.'

Beatle George Harrison heeft geluisterd.



aantekening #8015

Na wat heen en weer bladeren in een boekje vol vragen, zegt ze er eentje gevonden te hebben waarvan ze denkt dat ik het antwoord wel weet en leest voor:

Which of the following Top 40 hits was not written by Bob Dylan?

A. 'All Along The Watchtower' by Jimi Hendrix

B. 'Mighty Quinn (Quinn The Eskimo)' by Manfred Mann

C. 'Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season)' by The Byrds

D. 'If Not For You' by Olivia Newton-John

Tot mijn grote opluchting weet ik wat het juiste antwoord is. Ik val niet door de mand.

~ * ~ * ~

Jochen Markhorst heeft een nieuw boek geschreven, dat is altijd goed nieuws. Bringing It All Back Home; Bob Dylans tweede Big Bang is te koop bij Amazon. Naast de Nederlandstalige editie, zijn er ook vertalingen in het Duits en Engels verschenen.

~ * ~ * ~

Voor de liefhebbers van covers: Ik lees net in Mojo #339 (februari 2022) dat Tom Jones niet alleen recent Dylans "Not Dark Yet" heeft opgenomen, maar ook plannen heeft om een album met uitsluitend Dylan-songs uit te brengen.

~ * ~ * ~

Onder de titel Dylan Vinyl The Definitive Collection worden een groot aantal van Dylans album opnieuw op vinyl uitgebracht. Bij iedere elpee zit een tijdschrift. Er is een mogelijkheid om een abonnement te nemen - met allerlei extra's - maar het vervelende is dat het bedrijf achter deze serie in Engeland zit, wat weer problemen met invoerrechten e.d. met zich meebrengt.

Kijkend naar de 41 platen die in deze serie uitgebracht worden, zijn er twee zaken die gelijk opvallen. Ten eerste worden de platen niet in chronologische volgorde uitgebracht, en ten tweede is het goed om eens te kijken naar de hoezen zoals afgebeeld op de website van Dylan Vinyl The Definitive Collection: voor Saved wordt de tweede hoes gebruikt, bij Time Out Of Mind is een foutje gemaakt, daar wordt de hoes van de single die bij de 2017-uitgave van Time Out Of Mind zat afgebeeld, niet de hoes van het album zelf, en de letters op de hoes van Shadows In The Night zijn ineens van kleur verschoten.

Wat ontbreekt in deze serie zijn alle verzamelalbums en delen van The Bootleg Series. Daarnaast ontbreken er vijf albums die tot Dylans standaard-oeuvre gerekend kunnen worden. Allereerst Dylan, het album dat door Columbia zonder Dylans medewerking op de markt is gebracht. Geen verrassing dat deze ontbreekt. Ook het ontbreken van Dylans laatste - Rough and Rowdy Ways - is te snappen: deze is nog volop op vinyl te krijgen, lijkt mij. Ik kan me voorstellen dat dat de reden is om dit album niet in deze serie op te nemen. Het ontbreken van Bob Dylan At Budokan kan mogelijk verklaard worden doordat dit album aanvankelijk alleen bestemd was voor de Japanse markt. Waarom Unpluggend en Knocked Out Loaded niet zijn opgenomen in The Definitive Collection is voor mij een raadsel.

De eerste twee van in totaal 41 delen zijn verschenen. Dat zijn The Times They Are A-Changin' en The Freewheelin' Bob Dylan. Deze twee platen worden inmiddels ook te koop aangeboden door Platomania (zie hier en hier).

~ * ~ * ~

Uit de oude doos: The Beatles Monthly Book No. 75 van oktober 1969 bevat een verslag van Bob Dylans optreden op het Isle Of Wight, inclusief enkele foto's. In het verslag wordt geen enkele door Dylan gespeelde song genoemd, het gaat de schrijver dan ook voornamelijk om de aanwezigheid van enkele Beatles tijdens dit optreden, niet om Bob Dylan. 

The Beatles Monthly Book was het tijdschrift van de officiële fanclub van The Beatles. De editie van het blad met het Wight-verslag kan hier online gelezen worden.

~ * ~ * ~

Pop Media Prijs 2021

Ik ben vereerd. Mijn boek Bob Dylan in Nederland 1965 - 1984 staat op de longlist voor de Pop Media Prijs 2021. 

Voor het bepalen van de winnaar van de prijs, is er eerst een publieke stemronde. Op basis van deze stemronde zal een onafhankelijke jury 3 genomineerden benoemen. 

Stemmen kan tot 22 december via het formulier hier.

Meer informatie over de Pop Media Prijs vind je hier.

aantekening #8010

John Craigie - 'I Wrote Mr. Tambourine Man', luister hier en luister hier voor het verhaal achter de song. Geen idee hoe ik deze ochtend bij John Craigie uitkwam, een muzikant waar ik nog nooit van gehoord had, en al luisterend naar een aantal van zijn song, kwam deze voorbij. 


Quizvraag: is er een albumhoes waarop Rob de Nijs, Dolly Parton en Bob Dylan afgebeeld staan? Sinds kort wel, het album van de Top 4000, editie 2021. Dylans bijdrage: 'Hurricane'. Ik meen mij iets te herinneren dat Dolly Parton een aantal jaren geleden een duet met Dylan wilde opnemen, maar dat hij daarvoor bedankte. Het is een vage herinnering, misschien heb ik het wel verzonnen. Als ik iets in de afgelopen jaren heb geleerd, is dat herinneringen geen feiten zijn. Wat wel een feit is, is dat Rob de Nijs niet zo lang geleden een Nederlandstalige versie van Dylans 'Gotta Serve Somebody' op de plaat heeft gezet. 'Je zult iemand moeten dienen' heet die song dan ineens. Zouden er meer albums zijn met een hoes waarop Bob Dylan, Rob de Nijs en Dolly Parton staan?

Het is niet 'Mr. Tambourine Man'. 'Gotta Serve Somebody' of De Nijs' Nederlandse versie van die laatste wat de deze dagen door mijn hoofd spookt. Het is 'Watching The River Flow' en dan vooral het begin van die song. Die piano net voor de gitaar er doorheen jakkert. En dan die stem:

What’s the matter with me
I don’t have much to say
Daylight sneakin’ through the window
And I’m still in this all-night café
Walkin’ to and fro beneath the moon
Out to where the trucks are rollin’ slow
To sit down on this bank of sand
And watch the river flow



Roll On, John

Doctor, doctor, tell me the time of day
Another bottle’s empty, another penny spent
He turned around and he slowly walked away
They shot him in the back and down he went

Shine your light
Move it on
You burned so bright
Roll on, John

From the Liverpool docks to the red light Hamburg streets
Down in the quarry with the Quarrymen
Playing to the big crowds, playing to the cheap seats
Another day in the life on your way to your journey’s end

Shine your light
Move it on
You burned so bright
Roll on, John

Bob Dylan - 'Roll On, John'

setlists

De setlists voor de concerten op 23, 24, 26, 27, 29, 30 november en 2 december zijn identiek:

Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / I'll Be Your Baby Tonight / My Own Version Of You / Early Roman Kings / To Be Alone With You / Key West (Philospher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / Melancholy Mood / Mother Of Muses / Goodbye Jimmy Reed // [encore] // Every Grain Of Sand

Geen verrassingen in de setlist dus in het staartje van de eerste en enige tournee van 2021. De Rough And Rowdy Ways tour zal doorlopen tot (en met) 2024. Er zijn nog geen nieuwe concertdata bekend.