If Not For You, 1 mei 1970 - een eiland in Dylans oeuvre

 Afgelopen maandag, 19 oktober, doken op verschillende plekken op het net verjaardagskaarten & -taarten voor het jarige New Morning op. Het album werd vijftig en dat moest gevierd worden. Terecht natuurlijk, New Morning is een uitstekend, helaas soms een beetje vergeten album. 

Als ik de website Searching For A Gem mag geloven, werden de ballonnen twee dagen te vroeg opgehangen.

Wat in alle feestelijke vrolijkheid vaak wordt vergeten is dat in de jaren zestig en zeventig elpees in verschillende landen op verschillende momenten werden uitgebracht. Er kon best wat tijd over gaan voor een in Amerika uitgekomen album ook in Nederland te koop was. 

New Morning verscheen in Nederland niet op 19 of 21 oktober, maar op 9 november.

De openingstrack, "If Not For You", werd opgenomen tijdens de laatste sessie die nodig was voor het vastleggen van de songs voor New Morning. Ruim drie maanden eerder, op 1 mei 1970, nam Dylan het al eens op, samen met Charlie Daniels op bas, Russ Kunkel op drums en George Harrison op gitaar. Deze versie van "If Not For You" is de enige song van de zogenaamde Dylan-Harrison-sessie die op The Bootleg Series volumes 1 - 3 [rare & unreleased] 1961 - 1991 te vinden is. De opname begint wat twijfelend. Het eerste dat opvalt is Harrisons gitaar partij, een beetje jengelend. Zodra Harrisons gitaar even stil valt, speelt Dylan een fragment van de zangmelodie op zijn mondharmonica en vraagt vervolgens: "Ready George?". Het antwoord van Harrison is niet te horen op de opname.

Het werkt. Harrisons gladde gitaarlick en Dylans ongepolijste zang smelten op een vreemde, maar aangename manier samen. Het heeft iets relaxed. En hoe vaker ik de opname deze ochtend hoor, hoe beter 'ie wordt. Het is een opname die om herhaling vraagt. Het is een song om bij door de ramen te kijken naar de vallende regen, naar de bomen die buigen voor de wind.

Deze opname is mij dierbaar. Soms vergeet ik dat 'ie er is door de overvloed aan schoonheid in Dylans catalogus. Des te mooier is het om de song te herontdekken, de speler op repeat te zetten en de tijd te laten verglijden.

In de maanden na deze sessie nam George Harrison "If Not For You" op voor zijn album All Things Must Pass en Bob Dylan voor New Morning. Alternatieve versies van de song verschenen op Another Self Portrait en Dylan Cash and the Nashville Cats.

Op 1 augustus 1971 speelden Bob Dylan en George Harrison het nogmaals samen tijdens een oefensessie voor The Concert for Bangla Desh. Een opname daarvan is te zien op de heruitgave op dvd van dat concert.

Maar nooit meer klonk "If Not For You" als op die eerste mei van 1970. Het is een eiland in Dylans oeuvre.

Sinds eind 2012 weten we uit ervaring dat aan het eind van ieder kalenderjaar een serie opnamen in enige vorm uitgebracht wordt om er voor te zorgen dat de copyrights veiliggesteld worden. Eind 2020 zijn de opnamen uit 1970 aan de beurt. Wat er gaat verschijnen en in welke vorm dat zal zijn, is nog onbekend, maar dat er iets gedaan zal worden om de copyrights voor de Dylan-Harrison-sessies veilig te stellen is wel haast zeker.


Geen opmerkingen: