aantekening #8106

Wat is Under The Red Sky toch een heerlijk album - de plaat draait nu - misschien wel Dylans meest onderschatte album. Zou dat onderschatten alleen maar komen doordat men Oh Mercy II verwachtte? Ben ik de enige die vindt dat Under The Red Sky sterker is dan Oh Mercy?

De kracht van Under The Red Sky is te vinden in twee punten: 1. de muziek is van de niet-lullen-maar-spelen-variant, waardoor: 2. Dylan-de-zanger de ruimte krijgt om zijn stemgymnastiek tentoon te spreiden.

~ * ~ * ~

setlist 10/03/2022 Bob Dylan & band @ Toyota Music Factory; Irving, Texas: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / I'll Be Your Baby Tonight / My Own Version Of You / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philospher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / Melancholy Mood / Mother Of Muses / Goodbye Jimmy Reed // [encore] // Every Grain Of Sand

'This is the best place to play' schreef Bob Dylan in het gastenboek van de Buddy Holly Hall in Lubbock, Texas na zijn concert van afgelopen dinsdag, zo was te zien op het Instagramaccount van de hal. Doet Dylan dat vaker, gastboeken tekenen? Of is dit een uitzondering? En als dat laatste het geval is: waarom uitgerekend hier die uitzondering maken? Is het daadwerkelijk de hal? Is het de link met jeugdheld Buddy Holly? Of zou het te maken hebben met de staat Texas?

In januari 1974 vroeg Ben Fong-Torres aan Dylan: 'You told me the other night that you were especially looking forward to being in Texas. Why?' Dylans antwoord is glashelder: 'They’re more receptive to my kind of music, my kind of style.' Afgaande op Dylans notitie in het gastenboek is er in de 48 jaar sinds dat interview met Fong-Torres weinig veranderd: in Texas is het prettig spelen, daar wordt hij echt begrepen.

~ * ~ * ~

Sinds afgelopen woensdag is op Netflix The Andy Warhol Diaries te bekijken, een flinke zit, vind ik, vooral omdat er regelmatig in herhaling wordt gevallen en omdat de focus sterk ligt op Warhols liefdesleven en minder op zijn werk. In de eerste aflevering is een flits van Dylans screentest te zien, niks nieuws.

In aflevering vier of vijf - ik weet het niet meer precies - wordt er kort aandacht geschonken aan Warhols werk als regisseur van videoclips. Eén van de clips die hij geregisseerd heeft (of misschien wel de enige clip??) is 'Misfit' van Curiosity Killed The Cat uit 1986. In de clip heeft Warhol zelf ook een klein rolletje. Wat doet hij? Hij laat à la Dylan in de openingsscène van Dont Look Back stukken papier op de grond vallen. Bij Warhol zijn de papieren echter blanco. Let vooral ook op hoe Warhol wegloopt na het laten vallen van dat laatste stuk papier. Hij heeft goed naar Dylan gekeken. 

De videoclip staat hier, helaas is de beeldkwaliteit niet geweldig (bewuste stukje van 2 minuut 40 seconden).

~ * ~ * ~

In het boek Rock And Other Four Letter Words (1968) van J. Marks en Linda Eastman kwam ik onderstaand knipvel tegen. Associaties, iemand?


In hetzelfde boek staat nog een foto van Dylan gemaakt tijdens het Woody Guthrie Memorial Concert met daarnaast een kort citaat uit de persconferentie van december 1965 in San Francisco.


1 opmerking:

BB zei

https://nl.wikipedia.org/wiki/American_Gothic