Dylan kort #3672

I walked down there and ended up
In one of them coffee-houses on the block
Got on the stage to sing and play
Man there said, “Come back some other day
You sound like a hillbilly
We want folk singers here”

Ergens deze week - morgen om precies te zijn - is het zestig jaar geleden dat Bob Dylans eerste elpee verscheen. Dertien songs, waarvan twee eigen composities, bevat Bob Dylan zoals dat eerste album is getiteld. De geschiedenisboeken leren ons dat het geen moer kostte om die plaat op te nemen en dat het album aanvankelijk voor geen meter verkocht. Wat diezelfde geschiedenisboeken vaak vergeten te vertellen, is dat dat jochie op de voorkant van de hoes naast muzikant en songschrijver, humorist was. Mocht je me niet geloven, luister nog meer eens naar 'Talkin' New York', het tweede nummer op Bob Dylan.
Negenendertig jaar en een heel leven vol kunst en roem later, bleek met het verschijnen van "Love And Theft" die humorist nog steeds in de inmiddels wat oudere Bob Dylan te zitten. Eigenlijk is die humorist nooit weg geweest, tot op de dag van vandaag niet. Het begon allemaal zestig jaar geleden, met het verschijnen van Bob Dylan, een album dat enkele generaties na verschijning nog steeds fris als een hoentje klinkt, alsof het gisteren was dat dat jochie Studio A in New York binnenliep om John Hammond te laten horen wat hij in zijn mars heeft. Hammond geloofde in de jonge Dylan, ondanks het floppen van dat debuutalbum, Hammond verdedigde de jonge Dylan tegenover de hoge platenbazen die vonden dat het na dat debuut wel mooi geweest was, dat 't niks ging worden. Hammond hield vol en kreeg gelijk. Bob Dylan was het begin van veel meer.

~ * ~ * ~
De serie EXIT afgelopen maandag op NPO:


Later in dezelfde uitzending komt nogmaals een Dylancitaat voorbij. [met dank aan Hilda]

~ * ~ * ~

In deel 3 van zijn serie 'Geitenharensokken sokken en Stratocasters' schrijft Tom Steenbergen over de overgang van folk naar folkrock en uiteraard komt ook Bob Dylan in zo'n verhaal (uitvoerig) voorbij. Het artikel is te vinden in Platenblad 266 van 12 maart [met dank aan John]

Uncut 300 (mei 2022) bevat een uitvoerig stuk over Dylans eerste dagen in New York. Een aardig, vrij algemeen verhaal met enkele mooie foto's.

~ * ~ * ~

In het stripboek Bonk van Olle Berg staat een kort verhaal met de titel 'Bye Bye Johnny'. Alle tekst in dit verhaal bestaat uit songtitels, inclusief een titel van een Dylan-song.


~ * ~ * ~



Geen opmerkingen: