Jack Kerouac (12 maart 1922 - 21 oktober 1969)

Op 12 maart 1922, vandaag honderd jaar geleden, werd Jean-Louis Lebris de Kerouac geboren. Als Jack Kerouac schreef hij tientallen boeken, waaronder Desolation Angels, The Dharma Bums, The Subterraneans en zijn bekendste boek: On The Road. Samen met Allen Ginsberg en William Burroughs behoort hij tot de belangrijkste vertegenwoordigers van The Beat Generation.

Kerouac schreef zijn boeken niet alleen in een razend tempo, maar ook in een razende taal, geïnspireerd op het ritme en de flow van de weg en de jazz. 

De boeken van Jack Kerouac zijn van grote invloed geweest op de songschrijver Bob Dylan. Mexico City Blues schokte eind jaren vijftig de jonge Dylan voldoende om vijftien jaar later op camera met Allen Ginsberg uit het boek te lezen tijdens een bezoek aan het graf van Jack Kerouac. In Desolation Angels vond hij inspiratie voor songs op Highway 61 Revisited. Op menig herdruk van On The Road staan op de achterzijde de uit Dylans mond opgetekende woorden: It changed my life like it changed everyone else's. En op het recente Rough And Rowdy Ways (2020) komen we Kerouac weer tegen, in de song 'Key West': I was born on the wrong side of the railroad track / Like Ginsberg, Corso and Kerouac. Het laat zien dat Bob Dylan de Beat-schrijvers anno 2020 nog niet vergeten is. En terecht, er is een overeenkomst, een verbintenis tussen de Beats en Dylan. Ze tappen deels uit hetzelfde vaatje, ze hebben dezelfde oorsprong, dezelfde achtergrond. Ze komen uit hetzelfde deel van de stad, om Dylans metafoor in stand te houden, van the wrong side of the railroad track. Dat verbindt.

~ * ~ * ~

Meer over de relatie tussen Bob Dylan en de schrijvers van The Beat Generation is te vinden in mijn boek Dylan & de Beats.

Geen opmerkingen: