Jochen Markhorst - Bob Dylans High Water (for Charley Patton)

In de laatste zin van zijn nieuwste boek noemt Jochen Markhorst de song 'High Water (for Charley Patton)' van "Love And Theft" (2001) 'een masterclass in het samenbrengen van oude elementen en het maken van iets nieuws.' En zo is het. Bob Dylan heeft gedurende zijn gehele carrière als songschrijver geleund op en geleend uit een breed scala aan bronnen. 'High Water' is daar een schoolvoorbeeld van. Songs, boeken, films. Een kort zinnetje ergens gehoord of gelezen kan de songsmid inspireren tot die twist die zijn song nou net nodig heeft en Jochen Markhorst weet als geen ander al dat lenen & leunen van Dylan bloot te leggen. Dat doet hij al vele jaren in een steeds verder uitdijende serie boeken met als meest recente toevoeging Bob Dylans High Water (for Charley Patton).

Aan het eind van zijn boek geeft Markhorst een lijst van maar liefst veertig mozaïeksteentjes - zoals Markhorst de Dylans bronnen noemt - waarvan elementen, frasen en zinsneden zijn terug te vinden in 'High Water'. En al die mozaïeksteentjes zijn in de voorafgaande ruim 120 pagina's voorbij gekomen op de manier zoals we dat inmiddels van Markhorst gewend zijn, met inzicht, flair en een sprankje eigenwijs. Ik ben er een liefhebber van.

Nieuwe elementen in Bob Dylans High Water (for Charley Patton) - mede met dank aan het vorig jaar verschenen boek Mixing Up The Medicine - is de blik op de vroege versies van 'High Water', op de coupletten die nooit de plaat hebben gehaald; en de aandacht voor hoe deze weggegooide regels weer kunnen opduiken in andere songs, soms jaren later. 

De boeken van Jochen Markhorst zijn een genot om te lezen en een must read voor iedere liefhebber van Bob Dylans muziek. Met Bob Dylans High Water (for Charley Patton) heeft Markhorst zichzelf overtroffen. 

Geen opmerkingen: