aantekening #8000 (Bob Dylan & The Beatles)

Afgelopen donderdag ging op streamingdienst Disney+ het eerste deel van Get Back in première. Get Back is een uit drie delen bestaande documentaire van regisseur Peter Jackson over The Beatles. In deze docu zijn beelden te zien van de opnamesessies die gehouden werden tussen 2 en 31 januari 1969. De reclamecampagne van Disney+ rond Get Back is enorm. Wie in de afgelopen weken niks over deze docu-serie heeft meegekregen, moet wel haast onder een rots leven. (Het is overigens mogelijk: ik was afgelopen weekend bij een zelfverklaarde Beatles-liefhebber. Toen ik Get Back ter sprake bracht, wist hij niet waar ik het over had).

In Get Back komt Bob Dylan een aantal malen voorbij. Zo zijn er (zeer korte) fragmenten van covers van "Quinn The Eskimo", "I Shall Be Released" en "Mama, You Been On My Mind" te horen in het eerst deel. In deel twee zegt George Harrison dat als hij Bob Dylan zou vragen het vijfde lid van The Beatles te worden, dat hij zit zou doen.

Naast de film is er het Get Back-boek, een door John Harris samengesteld boek vol foto's en transcripties van de opnamesessies van The Beatles uit januari 1969. De transcripties in het boek komen grotendeels overeen met wat in de film te zien is, maar niet helemaal. Ook in het boek komt Dylan een aantal malen voorbij. 

In het boek lees ik dat The Beatles op 26 januari Dylans "Like A Rolling Stone" speelden, door Paul McCartney gezongen. Na een online speurtocht ontdek ik dat The Beatles tijdens deze sessie vervolgens "Twist And Shout" en "Dig It" speelden. Het is de eerste keer dat The Beatles "Dig It" opnamen. De tekst van "Dig It":

Like a Rolling Stone
Like a Rolling Stone
Like a Rolling Stone
Like the FBI
And the CIA
And the BBC
B.B. King
And Doris Day
Matt Busby
Dig it
Dig it
Dig it
Dig it

Toeval? Waarschijnlijk niet.

Mijn enthousiasme voor de documentaire Get Back zorgt er voor dat ik verder ben gaan lezen in een boek dat al enkele jaren op mijn nachtkastje ligt: het door Hunter Davies samengestelde brievenboek van John Lennon. Er zijn twee dingen waar recent mijn oog op viel tijdens het lezen in dit boek. 

1. In juli 1975 was Yoko Ono zwanger. In twee brieven noemt John Lennon een mogelijke naam voor zijn dan nog ongeboren zoon: Dylan Ono Lennon. In een van die twee brieven schrijft Lennon over die naam: "Het is spijtig dat Big Zimm die naam heeft genomen... maar... tegen de tijd dat hij (want het is (een) hij) groot is... is Bobbie een OUWE TEKSTSCHRIJVER!!!"

2. Eind 1979 schrijft John Lennon een boodschappenbriefje. Punt 6 op het 7 punten tellende briefje gaat over twee albums die aangeschaft moeten worden. Lennon: "Dylans & Randy (Born Again) Newman Albums". Hunter Davies schrijft dat het gaat om de dan recent verschenen albums Slow Train Coming van Bob Dylan en Born Again van Randy Newman. Op zich is dit niks bijzonders, behalve het aardige toeval: Slow Train Coming is het eerste album van Dylans zogenaamde Born Again-periode.

Als antwoord op "Gotta Serve Somebody" van Dylans Slow Train Coming schreef John Lennon "Serve Yourself".Geen opmerkingen: