That's The Bag I'm In

1963, platenmaatschappij FM brengt het album Hootenanny Live At The Bitter End uit. Op dit album muziek van Bob Carey, Len Chandler, Jo Mapes en Fred Neil. Ik heb die plaat gisteren gekocht, draai ‘m net voor de eerste keer. De derde song die Fred Neil op dit album zingt, draagt de titel ‘That’s The Bag I’m In’. Ter introductie zegt hij tegen het publiek in The Bitter End: ‘This is another worksong I learned from Bobby Dylan’. Dat verrast me. Ik heb nooit eerder van de song ‘That’s The Bag I’m In’ gehoord. Volgens de credits op de hoes van Hootenanny Live At The Bitter End is de song door Fred Neil geschreven, door niemand anders. In 1966 verscheen het album Fred Neil met daarop ‘That’s The Bag I’m In’ en ook volgens de credits op dit album is de song geschreven door Neil zelf en niemand anders.

Zou de melodie van ‘That’s The Bag I’m In’ van een oude folksong komen, een melodie die Neil van Bob Dylan geleerd hebben?

Het wordt nog verwarrender. Tijdens het spelen van ‘That’s The Bag I’m In’ wordt Fred Neil bijgestaan door een mondharmonicaspeler. De hoes van de plaat geeft geen uitsluitsel over de naam van die speler. Ook een zoektocht op internet levert geen uitsluitsel op. Het is bekend dat de jonge Bob Dylan enkele malen met Fred Neil heeft gespeeld, mondharmonica. Luisterend naar het harmonicaspel op ‘That’s The Bag I’m In’ zou ik bijna denken dat, al durf ik het nog niet helemaal hardop te zeggen. Zou het kunnen zijn?

De drie Fred Neil-songs op Hootenanny Live At The Bitter End zijn hier te beluisteren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtige vondst! Dit keer beslist geen gevalletje Donnie Frits (met 6 gitaristen).
En ja, die mondharmonika op That's the bag I'm in, dat moet 'm zijn.
Peter

tom w zei

Dank Peter,
Een gelukkige vondst. Puur toeval. En inderdaad geen gevalletje Donnie Frits :-)
Tom