Bob Dylan op Farm Aid 2023

Tijdens zijn set op Live Aid (1985) maakte Bob Dylan een opmerking over noodlijdende boeren in Amerika. Dat was (mede) reden voor Willie Nelson, Neil Young en John Mellencamp om te beginnen met Farm Aid, een jaarlijks terugkerend concert om geld in te zamelen voor deze boeren. Uiteraard werd Bob Dylan gevraagd om tijdens de eerste editie van Farm Aid (22 september 1985) te spelen. Het probleem was echter dat hij geen begeleidingsband had. Hij wist Tom Petty & The Heartbreakers te strikken. Die samenwerking beviel zo goed dat ze in 1986 en 1987 de wereld overtrokken voor het geven van concerten.

Gisteravond gaf Bob Dylan een onaangekondigd gastoptreden tijdens Farm Aid. Zijn begeleidingsband: (een deel van) The Heartbreakers waarmee hij 38 jaar geleden ook op Farm Aid speelde. Bob Dylan, tijdens een deel van het  concert op een kruk gezeten, speelde de uit drie songs bestaande set op gitaar. Ook de songkeuze - gezien de strakke setlists die hij tijdens zijn Rough And Rowdy Ways Tour gebruikt - is opmerkelijk: 'Maggie's Farm', 'Positively 4th Street' en 'Ballad Of A Thin Man'. Drie 'bijtende' songs. In de eerste neemt de zanger afstand van Maggie en haar op de boerderij werkende familie, in 'Positively 4th Street' wordt een voormalige vriend de maat genomen en in 'Ballad Of A Thin Man' kan ene Mister Jones het allemaal niet meer volgen. Geen vriendelijke / liefdevolle songs op deze setlist dus.

Een video van 'Positively 4th Street' is hier te zien.

Dylans begeleidingsband bestaat uit Heartbreakers Mike Campbell (gitaar), Benmont Tench (toetsen) en Steve Feronne (drums), aangevuld met twee leden van Dirty Knobs: Chris Holt (gitaar) en Lance Morrison (bas).

aanvulling 8:30 uur: inmiddels circuleert er op Facebook een video van Dylans gehele optreden (17 minuten). Dylan begint zijn optreden staand, maar gaat voor de laatste 2 songs zitten op de gereedstaande kruk. Met name 'Ballad Of A Thin Man' weet te overtuigen, mede door de vele gitaarlicks die Dylan door het spel van zijn begeleiders gooit. Komisch is om te zien hoe Mike Campell aan het eind van 'Ballad Of A Thin Man' de band een seintje geeft om de song af te ronden. Al snel blijkt Dylan nog helemaal niet van plan te zijn om een eind aan de song te breien, hij is nog niet klaar om zijn optreden af te sluiten en dus wordt de song door de band weer opgepakt voor een iets langer outtro.

Je weet nu al wat in de komende maanden bonustracks gaan worden op nog te verschijnen bootlegs: de drie songs van Farm Aid 2023.

aanvulling 10:30 uur: inmiddels staat het gehele optreden op YouTube, zie hier. Daarnaast circuleert een goede audience recording van Dylans set.

'Maggie's Farm' vanuit een andere hoek gefilmd, zie hier.

'Ballad Of A Thin Man' vanuit een andere hoek gefilmd, zie hier.

Foto, zie hier.

Geen opmerkingen: