Dylan kort #3777

The Complete Budokan 1978, prijzen: wie de in november te verschijnen box wil aanschaffen, zal - zoals verwacht - flink in de buidel moeten tasten. Een eerste rondje langs verschillende aanbieders laat zien dat het financieel flink kan uitmaken waar je de box koopt. Zo is de prijs bij Platomania (Plato en Concerto) voor de 4 cd-box €209,99. Op Amazon Duitsland ligt de prijs een stuk lager: €159,99 (exclusief €6,99 verzendkosten). Bovendien levert Amazon Duitsland niet op de dag van verschijning, maar enkele dagen later. Gek genoeg biedt Amazon Nederland The Complete Budokan 1978 (nog) niet aan. Dylan-fanzine Isis verkoopt de boxset voor £179,99 (dat is omgerekend €209,71 en daar komen vervolgens nog invoerrechten bij). Bol verkoopt de box op dit moment voor €167,-. 

Meer en meer lijken de platenmaatschappijen de platenkoper als melkkoe te zien. Dat was al een tijdje aan de gang op de vinylmarkt, nu is dat ook het geval bij de cd. Nog even snel wat centen binnen harken tot de platenkoper de handdoek in de ring gooit simpelweg omdat vraagprijs en product niet meer in verhouding tot elkaar staan. Je zou bijna denken dat de platenmaatschappijen de muziekliefhebbers weer uit de platenzaken willen jagen, terug naar de streaming diensten en het illegale kopiëren en downloaden. Met dit soort prijzen gaat dat vroeg of laat gebeuren. En natuurlijk is het zo dat een platenmaatschappij geen liefdadigheidsinstelling is, dat er geld moet worden verdient, maar de grote vraag is of de huidige strategie ook op de lange termijn voor die maatschappijen goed zal zijn.

NPO Radio 2 over The Complete Budokan, zie hier.

Geen Stijl over The Complete Budokan, zie hier.

Gerrit Miedema over Another Budokan, zie hier.

Jos Palm - Kind van Maria en Mao: '(...) ik luisterde al naar de platen van Bob Dylan en zijn Schotse evenknie Donovan, die mijn oudste broer in huis had gebracht.' En: '(...) ik had met vriend Guus gedebatteerd over wie beter was: de elektrisch gaande Bob Dylan of de dichtende Canadese minstreel Leonard Cohen (Leonard was de betere poëet en Bobs muziek was agressiever en dus interessanter, besloten we).' [met dank aan Alja]


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier gaat ie weg voor 159.99.
https://www.large.nl/p/the-complete-budokan-1978/562971.html

Edo zei

Gaat het je alleen om de muziek dan kun je bijvoorbeeld bij Qobus het album in Hi-Res 96 kHz aanschaffen voor € 25,79.