aantekening #7838 (Shadow Kingdom)

Ik ben vast niet de enige die niet alleen niet kan wachten tot het 18 juli is [1], maar vooral ook nog vol vragen zit rond Shadow Kingdom, de stream van een Dylan-concert. Wie het internet bezoekt, stuit op speculatie. Zo is er twee dagen geleden een twitterbericht de wereld in geslingerd waarin gemeld wordt dat Shadow Kingdom geen live stream is, maar is opgenomen in May at a small venue in Santa Monica, with new arrangements of classic songs with new musicians. Shadow Kingdom is dus al opgenomen, als dit bericht klopt.

En hoe zit dat met die new musicians? Wordt dit het eerste Dylan-concert sinds 1989 waarbij bassist Tony Garnier niet van de partij is? En welke nieuwe muzikanten dan? Een band samengesteld voor de gelegenheid of een bestaande band? Een nieuwe tourband misschien? Want dat is natuurlijk de volgende vraag die dit allemaal oproept: is Shadow Kingdom de aftrap voor een nieuw deel van de zogenaamde Never Ending Tour? Of meer streams?

Dan is er nog het gerucht dat Shadow Kingdom niet alleen een stream zal zijn, maar dat er ook een album, mogelijk met dezelfde titel, van dit concert gaat komen. Als dat zo is, is de stream die we over vier weken te zien krijgen dan een concert waar ook een plaat van gemaakt is, of is het de opname van een album waar ook een stream van gemaakt is? 

Misschien de meest prangende vraag waar ik mee worstel is deze: is een concert zonder publiek wel een concert? Dylan en band stonden op een podium ergens in Santa Monica in mei, grofweg twee maanden later bekijk ik het resultaat vanuit mijn luie stoel. Is een concert niet vooral ook een interactie tussen muzikanten en publiek? En als het antwoord op die vraag "ja" is, is Shadow Kingdom dan wel een concert? 

Gaat het werken, zo'n stream? Is de magie er als er geen publiek is? Over vier weken ga ik het  beleven. Het liefst zou ik zeggen: ik zie je daar, maar ook dat zit er niet in. Geen medeliefhebbers in de buurt om aan te stoten en te mompelen "hoorde je dat?"

En als het voorbij is, moet ik dan applaudisseren? Roepen om meer, om een toegift?

En als hij dan aan het eind van het concert niet meer terugkomt voor nog een song, denk ik dat ik toch naar buiten loop, naar mijn auto, op zoek naar dat na-het-concert-gevoel, al is het in mijn eigen straat.


[1] De stream komt op een zondag online te staan. Waarom niet op vrijdag- of zaterdagavond, zo vroeg ik me af. Tot ik me realiseerde dat die zondag de dag na Record Store Day is, de dag waarop een nieuwe Dylan-release in de winkels ligt. Toeval? Denk ik niet.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

https://vimeo.com/269517696

Minus 1 toeschouwer. :)

Frans zei

Nee. Een concert zonder publiek is geen concert. En ik ga er dus geen ene cent voor betalen. Als het een album wordt, mooi, koop ik dat wel. En anders komt het wel voorbij op YouTube.