Hans Altena - Zelfportret met masker

Een paar weken geleden lag 'ie ineens op mijn deurmat: Zelfportret met masker van Hans Altena. Een schitterend boek kan ik zeggen nu ik het gelezen heb. 
Van de achterflap:

2010. De grond wordt Johan te heet onder de voeten op het Griekse eiland waar hij ooit gelukkig was met de kunstenares Maria. Hij reist naar het hoge noorden om op verzoek van zijn kroegmaat Surt, die hij ziek op het eiland achterliet, een Vikingbegrafenis voor te bereiden. Al die tijd schrijft Johan aan Zelfportret met Masker, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de andere ontwortelde mensen die hij heeft leren kennen, zoals een rembétikazanger, een androgyn op Capri en de Indo Angélika die vertrouwd lijkt met de geestenwereld. 
Het is een louteringstocht die hem onder meer in confrontatie brengt met de Drakars, een motorbende, en hem nog verder voert, het verleden in. 
Hans Altena, muzikant en schrijver, werkte vele jaren aan dit drieluik, Hellas Voorbij, Angerboda en Fluïdum, dat de lezer in een werveling van verhalen naar de uitersten voert van Europa en de mengeling van culturen daar.

Hans Altena is een begenadigd schrijver die toevallig ook van de muziek van Bob Dylan houdt. Lezers van deze blog kunnen dit weten door de reacties die hij regelmatig bij berichten op deze blog achterlaat. Ook in het boek Zelfportret met masker is Dylan te vinden. Elf maal komt hij voorbij en elke keer weet de schrijver een Dylanfeitje, een stukje Dylan-geschiedenis op een dusdanige manier in het verhaal te weven dat het past, dat het nergens gemaakt of gezocht is. 
Lees Zelfportret met masker. Niet omdat Bob Dylan in dit krachtige boek een aantal malen voorbij komt, maar omdat het een boek is dat het lezen meer dan waard is.

Zelfportret met masker van Hans Altena is verschenen bij Uitgeverij Aspekt

Geen opmerkingen: