aantekening #8240: A Folio Of Bob Dylan Songs, Record Mirror & More Bob Dylan Greatest Hits

Op de cover van muziektijdschrift Record Mirror van 18 september 1971 staat een foto van Bob Dylan. Die foto is gemaakt tijdens Dylans optreden op het Isle Of Wight op 31 augustus 1969. In het tijdschrift een artikel over Dylan en enkele gerelateerde advertenties. Het is een slimme zet om Dylanproducten te adverteren in een tijdschrift waar Dylan op de cover staat. Had John Lennon op de cover gestaan, had het tijdschrift waarschijnlijk veel Lennongerelateerde advertenties bevat. 
B. Feldman Bob Dylan's publisher in Britain is een van de adverteerders in deze Record Mirror. Naast de bladmuziek voor Blonde On Blonde, John Wesley Harding, Nashville Skyline, Self Portrait en New Morning, is in de advertentie aandacht voor A Folio Of Bob Dylan Songs. Dit Folio bevat, aldus de advertentie, de bladmuziek voor onder andere de Basement-songs 'Mighty Quinn' en 'Too Much Of Nothing'. Niet in de advertentie genoemd, maar songs waarvan de bladmuziek ook in A Folio Of Bob Dylan Songs te vinden is, zijn 'You Ain't Going Nowhere', 'Open The Door Homer', 'This Wheel's On Fire' en 'Down In The Flood'. Volgens de schitterende website Come Writers And Critics werd A Folio Of Bob Dylan Songs drie keer uitgegeven, voor het eerst in 1967 en vervolgens nog twee keer in 1968 (zie hier).



Wat dit interessant maakt, is dat de bladmuziek van deze songs eerder op de markt kwam dan de opnamen van Bob Dylan zelf van deze songs. Natuurlijk hoef ik me daar niet over te verbazen en is dit geen nieuwe informatie, maar het overbekende verhaal van The Basement Tapes. Maar ondanks dat dit niet nieuw is, verbaas ik me er nog steeds over: eerst de bladmuziek, daarna pas de opnamen en dan ook nog eerst via bootlegs voor er een officiƫle release verschijnt.
Goed, A Folio Of Bob Dylan Songs is dus drie keer uitgebracht door B. Feldman & Co., de laatste keer in 1968. En toch adverteert deze B. Feldman in september 1971 - drie jaar later - nog steeds met A Folio Of Bob Dylan Songs in Record Mirror. Blijkbaar is dit Folio dan nog steeds op voorraad. Op het moment dat de advertentie in Record Mirror verschijnt, is 'Mighty Quinn' inmiddels op het album Self Portrait verschenen, maar de overige vijf songs waarvan de bladmuziek in Folio te vinden is, is dan nog niet op een Dylanplaat uitgebracht. Niet lang na het verschijnen van Record Mirror brengt Dylans platenmaatschappij in Amerika Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II en het Europese 'broertje' More Bob Dylan Greatest Hits op de markt. Op dit album staan recente opnamen van drie Basement-songs waarvan van twee de bladmuziek in Folio te vinden is: 'You Ain't Going Nowhere' en 'Down In The Flood'. 
Was B. Feldman & Co. op de hoogte van de aanstaande release van de Dylanverzamelaar met 'You Ain't Going Nowhere' en 'Down In The Flood' en werd daarom geadverteerd voor A Folio Of Bob Dylan Songs in Record Mirror van 18 september 1971, of is dit allemaal toeval? 
Hoewel er sprake lijkt te zijn van een handige manier van adverteren van B. Feldman, is er toch echt sprake van toeval. De opnamen van 'You Ain't Going Nowhere' en 'Down In The Flood' zoals ze te vinden zijn op More Bob Dylan Greatest Hits zijn van 24 september 1971, dus van na de publicatie van de bewuste Record Mirror.
Grappig detail: in diezelfde Record Mirror plaatst CBS Engeland al een advertentie waarin sprake is van Bob Dylan's Greatest Hits vol. II (inderdaad, de Amerikaanse titel) terwijl een aantal songs voor dit album nog opgenomen moesten worden.
Nog niet zo heel lang geleden vond ik een exemplaar van A Folio Of Bob Dylan Songs bij een antiquariaat in Amersfoort. Het is de editie uit 1967, makkelijk te herkennen aan de op voorkant gedrukte prijs. Op de voorzijde van mijn exemplaar zit een stempel van de Nederlandse importeur of verkoper: J. Poeltuyn uit Amsterdam. Blijkbaar was mogelijk al vanaf 1967 A Folio Of Bob Dylan Songs ook al in Nederland te koop.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mis ik in het rechterkantje op de homepage Krefeld?

tom w zei

Goed gezien! Inderdaad een foutje van mij. Ik heb het aangepast.
Dank.