Jochen Marhorst - Bob Dylans Rough And Rowdy Ways Kant B

Om de paar maanden verrast Jochen Markhorst ons met een nieuw deel in zijn immer uitdijende serie boeken over Bob Dylans muziek. Met zijn meest recente boek getiteld Rough And Rowdy Ways Kant B heeft hij niet alleen een uitstekende aanvulling op zijn eerder verschenen boeken over 'I Contain Multitudes' en 'Crossing The Rubicon' geschreven, maar laat hij (al dan niet bewust) zien dat Bob Dylan bij het samenstellen van zijn albums nog steeds denkt in elpees, niet in cd's. 

De drie songs op de tweede elpeekant van Rough And Rowdy Ways - 'I've Made Up My Mind To Give Myself To You', 'Black Rider' en 'Goodbye Jimmy Reed' - worden op de inmiddels bekende Markhorst-manier ontleed, van alle kanten bekeken en weer in elkaar gezet. Markhorst raast in iets minder dan honderdvijftig pagina's door de literatuur, de muziek- en filmgeschiedenis om (mogelijke) bronnen bloot te leggen die Dylan inspireerde tot het schrijven van de drie behandelde songs. 

Luchtig en spitsvondig geschreven waardoor ook dit Markhorst-boek weer prettig wegleest. En hoewel in al zijn boeken de Markhorst-stijl zich aftekent, is er wel degelijk een ontwikkeling te bespeuren in Markhorsts schrijven in de loop der jaren. Hij wordt een steeds betere schrijver, bouwend op wat hij eerder heeft gepubliceerd. Om twee voorbeelden van die ontwikkeling te noemen: het gebruik van onvertaalde citaten in het Duits, Engels of Frans is langzaam maar zeker (nagenoeg) uit het werk van Markhorst verdwenen - wat de leesbaarheid zeker ten goede komt. Daarnaast is Markhorst zich met het boek meer bewust van de valkuil die het autobiografisch interpreteren is, iets wat hij nooit echt heeft gedaan, maar ook iets wat hij met het boek krachtiger aanstipt als not done.

Tot slot en zeker niet onbelangrijk: de boeken van Markhorst zijn te koop via Amazon voor een opmerkelijk zacht prijsje. Soms hoor je de tegeltjeswijsheid 'goedkoop is duurkoop' voorbij komen, in het geval van de boeken van Markhorst is daar zeker geen sprake van. Met de aanschaf van Bob Dylans Rough And Rowdy Ways Kant B van Jochen Markhorst krijg je meer dan waar voor je geld.


1 opmerking:

Bertu voortman zei

Ook bij Broese in Utrecht te koop!