Blind Willie McTell

Orgel, daarmee begint take 1 van "Blind Willie McTell", de A-kant van de gisteren in Amerika en Engeland (maar niet in Nederland) uitgebrachte single. Na dat wat vreemde intro leggen Mick Taylor (gitaar), Alan Clark (toetsen), Robbie Shakespeare (bas) en Sly Dunbar (drums) een wat algemeen voortkabbelend muziekje neer waar Dylan zijn stemacrobatiek overheen kan leggen. Waar was Mark Knopfler tijdens deze eerste take? Deze eerste take komt, naar mijn smaak, nog niet echt van de grond. Leuk om te horen, vooral hoe Dylan met zijn stem goochelt, maar niet groots. De song eindigt zoals 'ie begon: met orgel.

Op de flipside van de single staat de vijfde take van "Blind Willie McTell". Zelfde muzikanten, dit keer met Mark Knopfler in plaats van Mick Taylor op gitaar, aldus de informatie zoals gegeven op het hoesje van de single. Deze take begint met piano, ligt muzikaal dicht bij de versie die al jaren circuleert, de versie waarbij Dylan aan het begin even in de lach schiet. Dit is de take die op Springtime In New York zal staan. En terecht, dit is een betere take dan de eerste take. Luister bijvoorbeeld naar de regel over de bloeiende magnolia, luister naar hoe Dylan het zingt, luisteren naar de paar regels er direct na. Nu is de muziek beter passend bij Dylans elastische stem. Heerlijk dit.

Twee dingen:

Is het je ooit opgevallen dat de tekst van "Blind Willie McTell" zoals gegeven op Dylans website incompleet is?

Volgens de mail van bobdylan.com over deze single die ik gisteren kreeg, komt Springtime In New York niet op 17 september, maar op 17 november uit. Dit lijkt mij een foutje. Ik kan me niet voorstellen dat de releasedatum twee maanden is opgeschoven.

aanvulling: take 5 van "Blind Willie McTell", de take die op Springtime In New York te vinden zal zijn, is dezelfde take als welke al jaren circuleert. Voor deze release is aan de opname gesleuteld. In de originele opname schiet Dylan in de tweede regel hoorbaar in de lach, dit is - mogelijk met een insert van een andere take - gecorrigeerd. Daarnaast is de fade out op de versie die al jaren circuleert bijna een halve minuut langer als wat nu op single is verschenen.


Geen opmerkingen: