Heart Of Mine

"Heart Of Mine" is de tweede song van Bob Dylans album Shot Of Love. Daarmee vertel ik niks nieuws. Dat er van deze "Heart Of Mine" drie versies zijn, zal voor sommigen mogelijk wel nieuws zijn. Ik heb het niet over outtakes of concert-versies, maar over de opname die iedereen kent van Shot Of Love.
Wie Shot Of Love draait en tijdens "Heart Of Mine" de songtekst meeleest in Lyrics (of op Dylans website), zal merken dat de gedrukte en gezongen tekst niet helemaal overeen komen. "Heart Of Mine" bestaat in Lyrics uit vijf coupletten, op Shot Of Love zingt Dylan er vier. Nou is het niet zo dat er simpelweg een couplet uit de gedrukte tekst wordt overgeslagen op de plaat. Op Shot Of Love zingt Dylan als derde couplet de eerste helft van het derde couplet en de tweede helft van het vierde couplet zoals afgedrukt in Lyrics.

Lyrics geeft:

Heart of mine go back where you been
It’ll only be trouble for you if you let her in
Don’t let her hear
Don’t let her hear you want her
Don’t let her think you think she’s fine
Heart of mine


Heart of mine you know that she’ll never be true
She’ll only give to others the love that she’s gotten from you
Don’t let her know
Don’t let her know where you’re going
Don’t untie the ties that bind
Heart of mine

Dylan zingt:

Heart of mine go back where you been
The only be trouble for you if you let her in
Don’t let her hear
Don’t let her hear where you’re going
Don’t untie the ties that bind
Heart of mine

Goed, de gezongen versie van "Heart Of Mine" bevat dus vier coupletten. De versie van Shot Of Love duurt iets meer dan 4 en een halve minuut. In een schema ziet dat er zo uit:

couplet 1 - couplet 2 - instrumentale break - couplet 3 - instrumentale break - couplet 4 - outtro - fade out

Het outtro van "Heart Of Mine" is opmerkelijk lang, grofweg een minuut. Dit werkt op Shot Of Love - waar het outtro werkt als een overgang naar de volgende song, "Property Of Jesus" - erg goed.

Nog voor het album Shot Of Love in de winkels lag, werd "Heart Of Mine" op single uitgebracht. Deze single speelt ruim een minuut korter dan de albumversie van "Heart Of Mine". Voor deze edit is niet in de door Dylan gezongen stukken geknipt, maar in de instrumentale stukken. Zo ontbreekt bij deze single de eerste instrumentale break en is het outtro flink ingekort van ongeveer een minuut naar een halve minuut. De single-versie in een schema:

couplet 1 - couplet 2 - couplet 3 - instrumentale break - couplet 4 - (ingekort) outtro - fade out

Eind 1981 bracht CBS Duitsland (in een beperkte, genummerde oplage) de elpee vol songs van CBS-musici, geheten Danke '81 uit. Een kerstgeschenk, zo stel ik me voor, voor medewerkers en / of zakenrelaties. De laatste track op deze plaat is "Heart Of Mine". De versie van "Heart Of Mine" op dit album is maar liefst anderhalve minuut korter dan de albumversie. Voor deze versie is de single-versie nog verder ingekort: wederom is er niet geknipt in de door Dylan gezongen coupletten. Het outtro is bij deze versie teruggebracht tot slechts enkele seconden. De Danke '81-versie in een schema: 

couplet 1 - couplet 2 - couplet 3 - instrumentale break - couplet 4 - fade out

Danke '81 kocht ik in de tijd dat de computers nog gevoed werden met floppy discs en in de winkel met de gulden afgerekend moest worden. Wat ik me sindsdien afvraag is dit: waarom is deze unieke edit gemaakt voor een vrij obscure plaat? Waarom niet gewoon de single-edit gebruikt? Lag die gebruikte edit mogelijk op de plank en heeft de samensteller van Danke '81 per ongeluk de verkeerde versie gepakt? Zijn er misschien toch nog andere uitgaven waar deze Danke '81-versie op te vinden is?
Wie het weet mag het zeggen.

1 opmerking:

BB zei

Mooie versie van The Peter Malick Group feat. Norah Jones https://youtu.be/tq1HB3xLctc