Michael Gray - Outtakes On Bob Dylan

Schrijver en Dylankenner Michael Gray vestigde in 1972 zijn naam met Song & Dance Man: The Art Of Bob Dylan. In 2006 volgde het vuistdikke naslagwerk The Bob Dylan Encyclopedia. Nu is er Outtakes On Bob Dylan, een selectie uit verspreid gepubliceerde stukken aangevuld met een uitvoerig, niet eerder gepubliceerd essay over Rough And Rowdy Ways.

Zo'n 350 bladzijdes telt Outtakes On Bob Dylan. Waarom een selectie en niet alle verspreid gepubliceerde stukken? Zo vroeg ik me tijdens het lezen af. En nog veel belangrijker: waarom deze selectie? Er valt wel het een en ander af te dingen op de gemaakte selectie (en de presentatie van die selectie). Het oudste stuk in Outtakes On Bob Dylan werd in 1967 gepubliceerd in het underground tijdschrift OZ. Het acht pagina's tellende essay is in facsimile in Outtakes opgenomen. Leuk om te zien, maar onleesbaar. Zelfs met een vergrootglas is geen letter van de tekst te lezen. Waarom de gehele tekst niet (ook) in drukletters in Outtakes zetten? De keuze waarom dit is gedaan is voor mij onbegrijpelijk. Nu zijn het acht pagina's die de lezer mopperend kan omslaan. Niet alle stukken zijn anno 2021 nog relevant of interessant, helaas. Bovendien zijn er enkele stukken aan te wijzen die dusdanig weinig over Bob Dylan gaan, dat de opname van deze stukken in dit boek wat mij betreft discutabel is.

De ruim veertig stukken in Outtakes On Bob Dylan variƫren sterk in lengte en kwaliteit. Eigenlijk haalt Michael Gray in geen van deze stukken de kwaliteit van schrijven over Dylan als hij deed in Song And Dance Man. Dat is jammer. Toch bevat Outtakes wel degelijk goede stukken over Bob Dylan en zijn werk. Met name de stukken over Tarantula en "Belle Isle" zijn de moeite van het lezen meer dan waard. Naar mijn smaak zou Outtakes gebaat zijn geweest bij een strengere selectie.

Het echte selling point van Grays nieuwste boek is uiteraard het (zeer) uitvoerige essay over Rough And Rowdy Ways. Dit bijna zestig pagina's tellende stuk begint met wat klachten van Gray over Dylans output in de grofweg 20 jaren voorafgaande aan Rough And Rowdy Ways. Vervolgens duikt hij uitvoerig in "Murder Most Foul", de song die als eerste werd vrijgegeven in de aanloop naar het verschijnen van Rough And Rowdy Ways. Daarna behandelt Gray nog wat thema's en schrijftechnieken die op het album te vinden zijn. Al met al een aardig (maar zeker niet het definitieve) essay over Rough And Rowdy Ways. Het helpt de lezer om enigszins een vinger achter de songs op Dylans laatste album te krijgen.

Outtakes On Bob Dylan is een niet onaardig boek voor de lezer die nieuwsgierig is naar wat Michael Gray in de afgelopen ruim vijftig jaar over Bob Dylan heeft geschreven. Verwacht niet de kwaliteit van Song And Dance Man want - met uitzondering van een enkel essay - is het in dit boek niet te vinden, helaas. Dit essay is echter goed genoeg om de aanschaf van Outtakes aan te bevelen.

Outtakes On Bob Dylan is uitgeven door Route.

Geen opmerkingen: