Dylan kort #3682

De setlists zijn ieder concert hetzelfde, maar dat betekent zeker niet dat dat ieder concert van de huidige tour identiek is. Verre van zelfs. Zoals eerder gemeld pakte Dylan tijdens het concert op 31 mei een gitaar op tijdens twee songs. Tijdens het concert in Eugene (5 juni) speelde Dylan voor het eerst deze tournee mondharmonica ('Every Grain Of Sand').

Ik luister nu naar een opname van het concert van 31 mei, het gitaar-concert zal ik maar zeggen. Ik kan je vertellen dat het feit dat Dylan een gitaar oppakte verre van het meest opmerkelijke aan dit concert is. Het concert klinkt wat losjes, haast rommelig, maar op een aangename manier. Zoals ieder concert begint het met 'Watching The River Flow', dit keer met een enorm lange inleiding (Dylan op gitaar, vervolgens piano). De song is al ruim 3 minuten onderweg voor Dylan voor het eerst zingt. De eerste paar woorden komen wat weifelend uit zijn mond, maar daarna breekt het concert open. Dylan lijkt er zin in te hebben en kan op een gegeven moment ('False Prophet', was het denk ik) een 'oh man!' niet onderdrukken. Opvallend is 'Gotta Serve Somebody', waar dit nummer drie dagen eerder gelijk in vol tempo uit de startblokken knalde, spelen Dylan en band deze avond een geheel andere versie. De song begint zéér rustig, het gospel-gevoel, met minimale begeleiding perst Dylan de (deels nieuwe) tekst uit zijn tenen. De song is al een flink eind onderweg voor het echt losbarst. 

Onze Taal (nummer 4, 2021) bevat het stuk 'Praten met plakkaten' van Guus Middag. In dit stuk kijkt Middag op een aardige manier naar de openingsscène van Dont Look Back en Dylans keuze om vellen papier met tekstfragmenten aan de kijker te tonen terwijl 'Subterannean Homesick Blues' speelt. [met dank aan Hans] Het bewuste tijdschrift is te koop via de website van Genootschap Onze Taal, hier. Guus Middag schrijft veel over poëzie. In zijn boeken De wereld is weer plat, ja en Vrolijk als een vergelijking komt Bob Dylan voorbij.

In Au Pairs (seizoen 3, aflevering 7) is Dylans 'Key West' te horen. Mensen met een abonnement op NPO Plus kunnen het programma hier terugkijken. [met dank aan Hilda]

Geen opmerkingen: