Jochen Markhorst - Time Out Of Mind. De Opstanding van een Oude Meester

“Die songs van mij, ik zie ze als mysteriespelen, het soort dat Shakespeare zag toen hij opgroeide,” zegt Dylan in zijn MusiCares-speech in 2015.  

In Time Out Of Mind. De Opstanding van een Oude Meester, zijn vijftiende boek voor de almaar uitdijende Dylanbibliotheek, ontrafelt Dylanauteur Jochen Markhorst die “mysteriespelen”. Het boek neemt de lezer mee langs de schoonheid en de achtergrond van de elf albumsongs, de prachtige outtakes “Red River Shore”, “Dreamin’ Of You” en “Marchin’ To The City”, plus het Oscarwinnende “Things Have Changed” (dat om onduidelijke redenen door Dylan en zijn uitgevers tot de TOOM-songs wordt gerekend), de aanloop naar het meesterwerk en de nagalm ervan. 

Dat doet Markhorst op de manier die we van hem kennen; met kennis van zaken, verrassende ontdekkingen en weidse vergezichten. Het boek voert ons langs The Stanley Brothers en Goethe, via Bugs Bunny tot Angela Merkel, en over The Muppets naar Pink Floyd. En uit elke bladzijde blijkt een diepe, diepe liefde voor het album, dat Markhorst als het startschot van “Dylans late periode” ziet – het is zijn dikste boek (330 bladzijden), vooral dankzij wijd uitwaaierende beschouwingen over songs als “Dirt Road Blues”, “Not Dark Yet”, “Million Miles” en vooral “Red River Shore”. 

Een boek om de plaat bij op te zetten, en je weer te laten meevoeren.

Time Out Of Mind. De Opstanding van een Oude Meester is in drie talen te koop via Amazon:

Nederlands: paperback, kindle

Geen opmerkingen: