Jochen - Markhorst - Crossing The Rubicon; Bob Dylans moderne klassieker

In Crossing The Rubicon; Bob Dylans moderne klassieker verdiept Dylankenner Jochen Markhorst zich in de majestueuze tekst, de onweerstaanbare muzikale begeleiding, de rijke muziekhistorische wortels en de literaire schittering van een van Dylans onverbiddelijke meesterwerken - en laat hij zien waarom het nummer thuishoort in de buitencategorie van nummers als Desolation Row, Like A Rolling Stone en Mississippi

Zo staat het op de achterflap van Jochen Markhorsts nieuwste boek en zo is het ook. In ruim 90 bladzijden neemt Markhorst de lezer mee langs de negen coupletten van 'Crossing The Rubicon', een song waarbij het zo makkelijk lijkt om gelijk naar Julius Caesar te wijzen als het gaat om de interpretatie van deze song van Rough An Rowdy Ways. Markhorst legt in zijn boek uit dat de vork toch net wat anders in de steel zit. Leon Russell, Little Walter, Dante, Gandalf, Joe Strummer, Rilke en Jim Morrison, allemaal - en meer - komen ze voorbij in Crossing The Rubicon; Bob Dylans moderne klassieker. Markhorst is wederom de schrijver van de verrassende vondsten en de legger van opmerkelijke connecties tussen een Dylansongs aan de ene kant en boeken, songs, schilderijen en films aan de andere kant. Nog meer dan in voorgaande boeken heeft Markhorst zich verdiept in de tekstafwijkingen van concertversies van de song waar hij over schrijft, in dit geval 'Crossing The Rubicon' en dat komt het boek zeker ten goede.

Wie eerder een of meerdere van de vele titels die Markhorst in de afgelopen jaren aan de Dylanbibliotheek heeft toegevoegd heeft gelezen, weet inmiddels dat zijn boeken behoren tot de top van de songinterpretaties binnen die Dylanbibliotheek. Crossing The Rubicon; Bob Dylans moderne klassieker is geen uitzondering. Ik kan Markhorsts nieuwste dan ook weer van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen: