Dylan kort #3769

In Elsevier Weekblad (EW) #30 (29 juli 2023) vraagt Harm Peter Smilde zich af of Bob Dylans net afgesloten tour zijn laatste tournee door Europa zal zijn. In het twee pagina's tellende, rijk geïllustreerde artikel geeft Smilde slechts een, weinig steekhoudend argument voor zijn aanname: Bob Dylan is oud.

Wat is oud? Willie Nelson is inmiddels 90 jaar en geeft nog steeds concerten. 

Van de vier afbeeldingen bij het artikel zijn er twee aardig voor de Nederlandse Dylanliefhebber: een kleurenfoto van Bob Dylan op het podium in Rotterdam op 23 juni 1978, gemaakt door Gijsbert Hanekroot, en een foto van Rob Verhorst van Bob Dylans optreden in Rotterdam op 4 juni 1984.

Smilde deed mij tijdens het lezen van zijn stuk zo nu en dan opveren van plezier, zoals bij de zin: 'Zijn concerten in 1984 en 1987 in Rotterdam in Ahoy waren zeer de moeite waard, al konden ze de meeste recensenten nauwelijks bekoren.' Een zin waaruit blijkt dat Smilde niet alleen een Dylanliefhebber is, maar ook dat hij wijs genoeg is om niet het immer herhalende gewauwel in de media over sommige Dylanconcerten te kopiëren, maar af te gaan op zijn eigen ervaringen.

Jammer genoeg gaat het in hetzelfde stuk ook mis. Over het concert in Lucca (6 juli 2023) schrijft Smilde: 'Het publiek is - ervaren door de jaren - vergevingsgezind, heeft wellicht minder hooggespannen verwachtingen en krijgt zo snel veel.' Hoezo heeft het Dylanpubliek in de loop der jaren de hoogte van het verwachtingspatroon laten zakken? Ik herken mijzelf hier niet in, noch de mede Dylanliefhebbers die ik voor en na Dylans meest recente Nederlandse concerten heb gesproken. Het verwachtingspatroon is, met name sinds de start van de Rough And Rowdy Ways Tour in 2021, alleen maar hoger geworden en Bob Dylan stelt niet teleur.

[met dank aan Dolf voor de tip] Het artikel staat hier - voor abonnees - online.

Bobserve is een nieuwe online databank voor Dylans setlists, concertdata, enzovoort, zie hier.

Emmett Till: Onderstaande bericht stond in Trouw van 26 juli 2023. Voor Dylans 'The Ballad Of Emmett Till', luister hier. [met dank aan Hans]


Citaat: 'Een van de hoogtepunten was het lied "Het verslag van de Zuiderzee" een tekst geschreven op het lied "Hurricane" van Bob Dylan.' Voor wie wil luisteren, het is te horen in de bijbehorende video vanaf 17:10. Ik heb het na enkele seconden opgegeven, moet ik eerlijk bekennen.



Geen opmerkingen: