Dylan kort #3800

Setlists 21, 24, 25 & 27 november: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

SBS Shownieuws van zondag 26 november besteedt aandacht aan The Complete Budokan 1978. (Zie hier vanaf 28:15) Ik weet het, journalistiek gezien hoef je niks te verwachten van Shownieuws, het heeft nog het meest weg van een bewegende versie van roddelbladen Privé en Story. Maar zelfs met dat in het achterhoofd blijkt wat de poppetjes aan tafel te vertellen hebben tenenkrommend slecht. Gelukkig zijn er archiefbeelden, al is alles al bekend. [met dank aan Arie voor de tip]

The Noel Diary, te zien op Netflix [met dank aan Horst en Hans]:


Karl Ove Knausgård - De Morgenster [met dank aan Alja]:


Humo: 'Beeb eert Bob', over de Dylan-avond op BBC Two op zaterdag 2 december 2023 (en niet 2 januari zoals ik eerder schreef), zie hier.

Legacy Of Music over The Complete Budokan, zie hier.

aantekening #8729

Dochterlief werkt  op zaterdagen in de boekwinkel. Dat heeft veel voordelen, maar voor de portemonnee pakt het vaak wat minder gunstig uit. Een week of twee geleden meldde ze mij dat ze het boek The Last Days Of Roger Federer van Geoff Dyer had verkocht en dat haar oog viel op Bob Dylans naam op de achterzijde van het boek terwijl ze het inpakte. Of ik dat boek wilde kopen, zo ja, kon ze het voor mij bestellen. Ergens online las ik de tekst op de achterzijde van dat boek:

In this endlessly stimulating investigation into 'things coming to an end', Geoff Dyer sets his own encounter with late middle age against the last days and late achievements of a variety of writers, painters, atheletes and musicians. He examines Friedrich Nietzsche's breakdown in Turin, Bob Dylan's reinventions of old songs, Beethoven's final quartets, Jean Rhys's return from the dead (while still alive) and much more.

en uiteraard vroeg ik daarna dochterlief een exemplaar van The Last Days Of Roger Federer voor mij te bestellen. Nu ik het gelezen heb, vraag ik me af in hoeverre Dyer zich al dan niet voldoende gestort heeft op Dylans reinventions of old songs om dit zo expliciet te melden op de achterzijde van het boek. Begrijp me niet verkeerd, The Last Days Of Roger Federer is een prima boek - een beetje te veel aandacht voor tennis naar mijn smaak, maar met zo'n titel had ik dat kunnen zien aankomen, als ik had geweten wie Roger Federer is.... En om misverstanden te voorkomen, Bob Dylan komt zeker veelvuldig voorbij in dit boek. Het boek telt - minus de noten achterin - 269 pagina's. Bob Dylan is - in meerdere of mindere mate - te vinden op de pagina's: 5, 6, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 25, 26, 55, 56, 65, 192, 198, 210, 216, 234, 257, 258, 259 en 265.
Met die informatie moet het mogelijk zijn om te beslissen of je The Last Days Of Roger Federer voor je Dylan-collectie wilt aanschaffen.

~ * ~ * ~

In Bob Dylan in Nederland 1965 - 1984 schreef ik over de eind 1971 verschenen single 'George Jackson':

Op beide kanten van de single staat 'George Jackson', op de A-kant de ‘big band version’ en op kant B de ‘acoustic version’. Dylan schrijft het nummer na de dood van activist George Jackson. Jackson wordt neergeschoten tijdens een opstand in San Quentin waar hij terecht is gekomen in 1961 na het plegen van een gewapende overval. Op de hoes van de single staat een ingenieuze collage van drie close up foto’s van Bob Dylan. De foto’s zijn gemaakt tijdens The Concert For Bangladesh op 1 augustus.

Ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Noorwegen, Joegoslavië en Japan werd op de hoes van de single 'George Jackson' een foto van Bob Dylan gemaakt tijdens The Concert For Bangladesh gedrukt.* Wat de Nederlandse hoes uniek (en voor mij fascinerend) maakt, is dat die hoes niet één foto, maar een collage van drie foto's van Bob Dylan bevat. Ik heb lang gedacht dat die hoes met de collage van drie portretten door CBS Nederland is gemaakt, hoewel ik ook een overeenkomst zag tussen deze hoes en de kaft van de in 1965 verschenen bundel Solitudes Crowded With Loneliness van Beatdichter Bob Kaufman. In een voetnoot in Dylan & de Beats vroeg ik me dan ook af - gezien de invloed van de Beats op Bob Dylan - in hoeverre de kaft van Kaufmans boek van invloed is geweest op het ontwerp voor de hoes van 'George Jackson'. Maar hoe graag ik ook wil geloven dat ook in deze overeenkomst tussen het Kaufman-boek en de Dylan-single een invloed van een Beatschrijver op het werk van Bob Dylan te vinden is, kwam ik in Dylan & de Beats tot de conclusie dat dit zeer onwaarschijnlijk is. Ga maar na: het hoesje van de Nederlandse persing van 'George Jackson' zal door CBS Nederland ontworpen zijn, zo was mijn redenering. Daar zal Bob Dylan zich niet mee bemoeid hebben. Zonder Dylans directe bemoeienis, is een invloed van Kaufman-boek op Dylan-hoes niet aannemelijk. 
Wat ik echter voor vandaag nooit heb geweten, is dat die collage op de hoes van 'George Jackson' helemaal niet ontworpen is - al dan niet in opdracht - door CBS Nederland, maar dat diezelfde collage in 1971 in Amerika is gebruikt voor een reclame voor Bob Dylan's Greatest Hits vol. II. Het is algemeen bekend dat Bob Dylan zich flink bemoeid heeft met in ieder geval de tracklist van Bob Dylan's Greatest Hits vol. II. Hoe (on-)waarschijnlijk is het dan dat hij zich ook bemoeid heeft met het hoesontwerp en - in het verlengde daarvan - de reclamecampagne voor dit album? Is het denkbaar dat Bob Dylan ergens tijdens de ontwerpfase voor de hoes (en reclame) voor Bob Dylan's Greatest Hits vol. II heeft gewezen op de schoonheid van de collage op de kaft van Solitudes Crowded With Loneliness? Ik blijf mijn twijfels houden, maar tegelijkertijd spreekt die mogelijkheid mij wel aan.




* Venezuela is het enige land waar 'George Jackson' in een fotohoes werd uitgebracht, zonder dat die hoes een foto van Bob Dylan gemaakt tijdens The Concert For Bangladesh bevat. 

~ * ~ * ~

Nick Hornby, schrijver van High Fidelity, publiceerde in 2019 State Of The Union. Dit boek bestaat uit tien hoofdstukken, ieder hoofdstuk bestaat uit een gesprek tussen man (Tom) en vrouw (Louise) in een kroeg, vlak voor ze naar relatietherapie gaan. Zij is vreemdgegaan. Hij is een uitgebluste muziekjournalist. Ze hebben kinderen, waarvan er eentje Dylan heet. 
Fragment uit gesprek zeven:

'You're reading too much into it. As my mum used to say when I tried to talk to her about Bob Dylan.'
'And was she right or wrong?'
'She was wrong then, I'm right now.'

Fragment uit gesprek tien: 

'The thing is, I didn't have any friends like you. I still don't have any friends like you. When I met you, you had no idea why anyone would shout "Judas" at Bob Dylan.'
'Now I even know the shouter's name.'
This makes Tom happy.
'Do you?'
'Yes,' says Louise. 'Keith Butler. He lives in Toronto.'

~ * ~ * ~

Dylan kort #3799

Setlists 19 november Philadelphia, Pennsylvania; The Fillmore & 20 november Newark, New Jersey, New Jersey Performing Arts Center; Prudential Hall: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

De documentaire Tiny Tim: King For A Day is vanavond (21 november, 20:30 uur) te zien op NPO 2 Extra. [met dank aan Arie] In juni 2021 schreef ik kort over wat deze film voor de Dylanliefhebber interessant maakt, zie hier.

Geen Stijl over The Complete Budokan, zie hier.

'Arthur From Holland' over Bob Dylans eerste concert op Nederlandse bodem, zie hier. De eerste foto in dit stuk is gemaakt door Simon Blokker, zie hier. Voor een stuk van Simon over dat concert, zie hier. Meer over het door Arthur afgebeelde concertkaartje, zie hier.

Woensdag 22 november is het 60 jaar geleden dat John F. Kennedy werd vermoord. In de terugblik van VRT komt ook Dylans 'Murder Most Foul' (kort) voorbij, zie hier.

Jeroen van Merwijk imiteert Dylan, zie hier.

Twee boeken: De cultklassieker Even Cowgirls Get The Blues van Tom Robbins bestaat uit zeven delen. Ieder deel begint met een citaat. Het citaat dat deel 6 opent is van Dylan: 'To live outside the law you must be honest.'

In het zes delen bevattende, negen pagina's beslaande gedicht 'September 11' in het boek Nouns & Verbs; New And Selected Poems schrijft Campbell McGrath:

That morning I went for a long, aimless walk

along the beach, listening to Blonde on Blonde,
watching the sunlight stroke and calibrate the waves
like the silvery desire in Dylan's voice

as the skipped heartbeat cymbals declared closure.

~ * ~ * ~

The Complete Budokan 1978

Zo, heb je The Complete Budokan 1978 in huis? Al gehoord? En? Juist.

Begin 1978 trad Bob Dylan voor het eerst in zijn carrière in Japan op. Het vierde en vijfde concert in Nippon Budokan Hall werd door Sony Music Japan opgenomen. Dit leverde het dubbelalbum Bob Dylan At Budokan op, een souvenir voor de bezoekers van Dylans februari, maart & april '78-concerten in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Al snel werden exemplaren van Bob Dylan At Budokan door gewiekste handelaren uit Europa en Amerika geïmporteerd om vaak voor veel geld doorverkocht te worden aan Budokan-dorstige Dylan-liefhebbers. Voor Dylans platenmaatschappij (Columbia / CBS) werd al snel duidelijk dat Bob Dylan At Budokan meer was dan 'slechts een leuk souvenirtje' voor de Japanse, Australische en Nieuw-Zeelandse markt. Er viel wereldwijd geld te verdienen met Bob Dylan At Budokan en dus verscheen in april 1979 het album ook in Europa en Amerika.

Bob Dylan At Budokan bevat 22 songs waarvan 7 werden opgenomen op 28 februari 1978, de overige songs op At Budokan zijn afkomstig van het concert van een dag later. Nu is er The Complete Budokan 1978, de 58 songs op deze boxset met 4 cd's of 8 elpees zijn samen de complete opnamen van de twee concerten op 28 februari en 1 maart 1978. Deze nieuwe boxset bevat dus maar liefst 36 niet eerder uitgebrachte opnamen. Voor de een is The Complete Budokan 1978 een overbodige verbetering van Bob Dylan At Budokan, voor de ander de langverwachte ultieme versie van een album dat al jaren in de kast staat. Het is niet moeilijk om een lijstje te maken met voors en tegens voor wie de aanschaf van The Complete  Budokan overweegt. Twee van de meest gehoorde klachten met betrekking tot Dylans meest recente release zijn ten eerste de tegen het absurdisme aantikkende verkoopprijs van The Complete Budokan (deze is, ondanks de vele extra's onverantwoord hoog) en ten tweede de vraag waarom er niet gekozen is voor een release met opnamen van later in het tourjaar 1978, immers, tijdens de concerten in Japan speelden Dylan & band nog niet op de toppen van hun kunnen, terwijl ze dat later dat jaar wel deden en er waren al 22 songs van deze twee concerten uitgebracht, waarom in herhaling vallen? De voornaamste redenen waarom er niet voor opnamen van concerten in Europa uit de zomer van 1978 is gekozen, laten zich makkelijk raden. Allereerst is er de beschikbaarheid van opnamen. Zijn een of meerdere van de Europese (of Amerikaanse) concerten überhaupt opgenomen? Veel belangrijker is dit: alles wijst er op dat net als bij Bob Dylan At Budokan The Complete Budokan een project is van Sony Japan, bedoeld voor de Japanse markt (de 8 elpee tellende boxset van The Complete Budokan is alleen in Japan verschenen) er is alleen - om dezelfde toestanden als in de nasleep van het verschijnen van At Budokan te voorkomen - voor gekozen om de cd-versie van The Complete Budokan wereldwijd uit te brengen.

De belangrijkste reden om The Complete Budokan wel aan te schaffen is deze: daar waar Bob Dylan At Budokan een samenraapsel is van opnamen van twee concerten, bevat The Complete Budokan de opnamen van twee concerten in chronologische volgorde. Voor het eerst is het via een officiële release mogelijk om de concerten van 28 februari en 1 maart 1978 te horen zoals ze beluisterd horen te worden: compleet, van de instrumentale opener 'A Hard Rain's A-Gonna Fall' tot en met de uitsmijter 'The Times They Are A-Changin''. Ik verbaas mij er over dat ik dit argument nog niet tegen ben gekomen in besprekingen van The Complete Budokan aangezien dit - naar mijn smaak - de meest zwaar wegende reden is de box aan te schaffen. Daar waar Bob Dylan At Budokan zich laat beluisteren als een compilatiealbum die wat hints geeft over hoe het geweest moet zijn in die winterdagen van 1978 in de Nippon Budokan Hall, verplaatst The Complete Budokan 1978 de luisteraar naar die hal, naar het concert van 28 februari of 1 maart.

Wie luistert naar beide concerten op The Complete Budokan achter elkaar, hoort vele songs twee keer, vaak in min of meer hetzelfde arrangement. Aangezien de twee concerten een dag naar elkaar zijn opgenomen is dat niet zo vreemd. Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen tussen de twee concerten: hoewel de setlists veel op elkaar lijken, zijn ze zeker niet helemaal identiek. Daarnaast valt bijvoorbeeld het verschil tussen twee versies van 'Is Your Love In Vain' op, de harmonica-opening op de 28ste februari is de 1ste maart verdwenen. Ook de twee versies van 'Going Going Gone' kunnen niet als identiek over elkaar geschoven worden. 

Voor het eerst krijgt de Dylanliefhebber op een officiële release het instrumentale 'A Hard Rain's A-Gonna Fall' - de opener - te horen, gevolgd door 'Repossession Blues' (28ste) of 'Love Her With A Feeling' (1ste). Verder krijgen we op The Complete Budokan voor het eerst 'I Threw It All Away' (2x), 'To Ramona', 'One Of Us Must Know (Sooner Or Later)' (2x), 'You're A Big Girl Now' (2x), 'Tomorrow Is A Long Time', 'Girl From The North Country' (2x), 'I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met)' en 'The Man In Me' te horen. 

Of dat voldoende reden is om The Complete Budokan 1978 aan te schaffen, moet iedere Dylanliefhebber uiteraard zelf weten. Voor mij was het reden genoeg.

Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is #237

 


Foto gemaakt in een van de winkels op Vlieland. [met dank aan Frits]

Dylan kort #3798

Setlist 15 november 2023, Brooklyn, New York; Kings Theatre: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Setlist 16 november 2023, New York, New York; Beacon Theatre: New York State Of Mind / Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Tijdens het concert in het Beacon Theatre op 16 november opende Dylan het concert met het door Billy Joel geschreven 'New York State Of Mind'. Tijdens dit concert richtte Dylan zich met de volgende woorden tot het publiek: 'Jann Wenner is here tonight. He was kicked out of the Rock and Roll Hall of Fame. We don’t like that. We’re trying to get him back in.' Voor wie vergeten is waarom Wenner uit de Rock and Roll Hall of Fame is geschopt, zie hier.

The Complete Budokan - 1978: Het is vandaag de releasedag van The Complete Budokan - 1978. Wereldwijd wachten Dylanliefhebbers op de pakketbezorger of lopen, fietsen, rijden vandaag naar de platenzaak. Opvallend is - zo leren de vele foto's op Facebook in de afgelopen week - in hoeveel huishoudens The Complete Budokan - 1978 al aangekomen is, een aantal webwinkels hebben Dylans meest recente release ietwat voorbarig verstuurd. Mazzeltje voor de ontvangers. 

Voor wie nog wacht op The Complete Budokan - 1978 kan het aardig zijn om de net verschenen Lust For Life #136 - met Dylan op de cover - open te slaan. In dit tijdschrift een alleraardigst door Robert Haagsma geschreven stuk over de Budokan-concerten en de Europese tournee van 1978, gebaseerd op een interview met David Mansfield. In hetzelfde blad een wel erg op de vlakte blijvend stuk van Jolien Eijsink over concerten van Bob Dylan en de vooral door (dove) journalisten ervaren 'controverse' rond die concerten. De recensie van The Complete Budokan - 1978 van Dominique van der Geld beslaat grofweg een derde van een pagina. Ondanks de beperkte ruimte weet Van der Geld een aantal hoogte- en dieptepunten op The Complete Budokan aan te stippen. Verder bevat deze Lust For Life een alleraardigst, maar licht verwarrend interview met Cat Power over haar album Cat Power Sings Dylan: The 1966 Royal Albert Hall Concert - ook van de hand van Jolien Eijsink - en een gematigd positieve recensie - door Peter Bruyn - van Powers album die eindigt met: 'wat blijft hangen [na het beluisteren van Cat Power], is toch vooral het genie van Dylan.'

Gijsbert Kamer is in de Volkskrant gematigd enthousiast over The Complete Budokan en pikt er de twee versies van 'I Threw It All Away' uit als positieve uitschieters, zie hier.

De roman En toen ging hij van Jannah Loontjens [met dank aan Alja]:


 Floris Hendrix over Joan Baez: I Am A Noise, zie hier.

Nieuw album, nog niet verschenen en nu al op Marktplaats aangeboden: Live van Bob Dylan & The Wailers:

aanvulling 16:00 uur:
'Going Going Gone' van Complete Budokan, lyric video, zie hier. Naast deze lyric video zijn er vele tracks van The Complete Budokan inmiddels op YouTube te vinden, onderstaande lijst is niet volledig, maar een voorzet om zelf verder te zoeken:
'Reposession Blues', hier.
'I Threw It All Away', hier.
'You're A Big Girl Now', hier.
'I Want You', hier.
'I Shall Be Released', hier.

'Varianten op een iconisch beeld', de hoes van The Freewheelin' Bob Dylan, zie hier.


Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is #236

 


[met dank aan Yap]

Dylan kort #3797

Setlist 14 november 2023; Brooklyn, New York, Kings Theatre: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Mojo 362 (januari 2024) bevat een korte, weinig zeggende recensie van The Complete Budokan 1978 (halve pagina). Fragments is door het tijdschrift verkozen tot 'reissue of the year' en krijgt een hele pagina in Mojo 362.

Cat Powers album waarop ze Dylans '66-concert in de Royal Albert Hall overdoet, krijgt (redelijk) wat belangstelling in de media: Parool, OOR, Geen Stijl.

Delphine Lecompte: 'Plots verschijnt niemand minder dan Bob Dylan op het televisiescherm, hij staat te lanterfanten in Las Vegas!' En meer, zie hier.

'Johan Decroos komt vertellen over Bob Dylan bij August Vermeylenfonds Oostende', maar wanneer dat moet gaan plaatsvinden (of heeft plaatsgevonden) vermeldt het bericht niet, zie hier.

Bob Dylan is dit jaar een van de Lifetime Honor Beat Poets Laureates, zie hier.

Tijdens de kerkdienst van 19 november in het kerkje van Eenigenbrug zal Bob Dylan in het algemeen en zijn album Slow Train Coming in het bijzonder centraal staan, zie hier.

'Kamermuziek special over Bob Dylan zaterdag 25 november 16.00 uur', zie hier.


Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is #235

De afbeeldingen rechts zijn stills uit de film Waltz With Bashir (2008) van Ari Folman. Aan de wand in een café in Israël hangt een bekend portret van Bob Dylan. [met dank aan Jim en Hans]

Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is #234

Het werkelijk schitterende 'Oh Babe It Ain't No Lie' werd door Elizabeth Cotton (1893 - 1987) geschreven en door velen gespeeld, zoals Grateful Dead, Gillian Welch en natuurlijk Bob Dylan die het tientallen malen tijdens concerten speelde, voor het eerst in 1990 tijdens het befaamde concert in Toad's Place in New Haven. 

Toen ik afgelopen weekend op de platenbeurs het album At Club 47 (1965) van Jackie Washington in handen kreeg en zag dat het album onder andere Washingtons versies van 'Sugaree', 'Man Of Constant Sorrow' en dus 'Oh Babe It Aint No Lie' bevat, besloot ik een gokje te wagen en dit album van de muzikant van wie ik nog nooit een noot gehoord had mee te nemen. Als iemand 'Oh Babe It Ain't No Lie' op het repertoire heeft staan, moet het haast wel een muzikant zijn waar ik wat van wil horen.

Het album begint met 'Babe It Ain't No Lie' (het 'Oh' van de titel heeft Washington weggelaten), het publiek zingt hier en daar vrolijk mee en lacht soms op de momenten waarop Jackie Washington de oorspronkelijke tekst van Elizabeth Cotton heeft vervangen voor een eigen tekst, zoals (aan het begin van) het laatste couplet:

Well I've been down so long 
It looks like up to me
Nobody sings who cares
There's that Bob Dylan influence


aantekening #8718

Vier dagen geleden kreeg ik van Jan een e-mail met een foto van de eerste pagina van het boek Surrender van Bono. Op die pagina staat:


I hear the ancient footsteps like the motion of the sea

Sometimes I turn, there's someone there, at times it's only me.

- Bob Dylan, 'Every Grain Of Sand'


Na het lezen van de mail van Jan zet ik de ontvangen foto niet gelijk op de weblog omdat iets in mij zegt dat ik eerder aan het boek Surrender & het daarin opgenomen Dylan-citaat aandacht heb geschonken, maar ik kan het niet terugvinden. Vreemd. 

Ik neem me voor op een later moment nog eens te kijken, maar vergeet dat uiteraard, tot nu. Dat ik daar nu aan denk heeft niks met Bono of mijn stiptheid om mails beantwoorden te maken. Het heeft te maken met het boek One Last Song van Mike Ayers waarin ik net las dat op de begrafenis van Johnny Cash in 2003 Sheryl Crow en Emmylou Harris 'The Old Rugged Cross' en 'Every Grain Of Sand' zongen.

En nu ik net dat citaat uit Bono's boek heb overgetikt valt me op wat me niet opviel toen ik eerder de door Jan gestuurde foto van dat citaat onder ogen kreeg: het citaat zoals dat in Surrender staat, eindigt met 'at times it's only me', maar de songtekst zoals gepubliceerd op Dylans website geeft op deze plek: 'other times it's only me'.

~ * ~ * ~

Afgelopen weekend waren de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch omgetoverd tot de grootste platenbeurs van Europa. Ik zal je niet vervelen met een lijst met alle Dylanesque aankopen die ik van het zuiden van het land mee naar huis gesleept heb. Ik beperk me nu tot twee, te beginnen met Hampton Camps album Paths Of Victory. Van de dertien songs op dit album zijn er zeven door Bob Dylan geschreven: 'Guess I'm Doin' Fine', 'Girl From The North County', 'Walkin' Down The Line', 'Long Time Gone', 'Only A Hobo', 'Tomorrow Is A Long Time' en 'Paths Of Victory'. Het eerste dat opvalt, is dat van deze zeven songs er op het moment dat dit album werd uitgebracht slechts eentje op een regulier album van Bob Dylan was verschenen. Staand op de beursvloer in 's-Hertogenbosch, starend naar de tracklist van Paths Of Victory, me afvragend waar Hamilton Camp de zes niet door Dylan uitgebrachte composities heeft gevonden, vroeg ik me of hij misschien het album Odetta Sings Dylan bij de hand heeft gehad toen hij zijn album opnam. Vier van de zes toen nog niet door Dylan uitgebrachte songs zijn immers ook te vinden op Odetta Sings Dylan: 'Tomorrow Is A Long Time', 'Walkin' Down The Line', 'Long Time Gone' en 'Paths Of Victory'. Ik had er niet meer naast kunnen zitten, realiseer ik me nu. Het album van Hamilton Camp kwam immers een jaar eerder dan Odetta Sings Dylan uit. Camp 1964, Odetta '65.

Paths Of Victory is het eerste solo-album van Hamilton Camp. Drie jaar eerder verscheen al wel het album At The Gate Of Horn dat Hamilton Camp - toen nog Bob Camp geheten - samen met Bob Gibson opnam. 

In 2013 verscheen Another Self Portrait als tiende deel van The Bootleg Series. Op dit album staat Dylans schitterende versie van 'This Evening So Soon'. Voor hij de song speelt, zegt Dylan: 'Remember this? Remember Bob Gibson?' Zou dit dezelfde Bob Gibson zijn die ooit samen met Hamilton Camp speelde?

~ * ~ * ~

Een verhaal met een (lange) omweg. 

Vanaf 1962 tot in de jaren zeventig verscheen de eerste serie bloemlezingen Penguin Modern Poets, pockets met het werk van drie dichters per deel. In deze serie zijn een aantal zeer interessante deeltjes verschenen. Zo bevat het vijfde deel in deze serie poëzie van de beatdichters Gregory Corso, Lawrence Ferlinghetti en Allen Ginsberg en het tiende deel werk van drie dichters uit Liverpool: Adrian Henri, Roger McGough en Brian Patten. Dit tiende deeltje kreeg de titel The Mersey Sound en het is dankzij dit boek dat ik kennis maakte met de poëzie van Adrian Henri.

In Nederland poëzie vinden van Adrian Henri is niet makkelijk. Afgelopen zomer lukte het me voor het eerst sinds de ontdekking van The Mercy Sound, zo'n vijftien jaar geleden, om een bundel van Henri aan de collectie toe te voegen. Gefascineerd door die poëzie zocht ik verder en ontdekte dat in 2014 het door Catherine Marcangeli samengestelde boek Adrian Henri Total Artist was verschenen. In dat boek kwam ik - in tegenstelling tot in The Mercy Sound of Henri's dichtbundel - Bob Dylan een aantal keer tegen. Zoekend op de blog lijkt het alsof ik daar toen geen melding van gemaakt heb, vreemd. Een citaat van Henri: 'I remember being at a party in Harrogate after a reading and Bob Dylan's Blonde On Blonde LP was playing; Adrian Mitchell was saying how good he thought the words were: I said, "Yes, but isn't it amazing how much more freedom they have than we do".' Het citaat gaat nog een stuk door, maar het staat hier slechts ter illustratie naar een andere ontdekking, voor nu dus genoeg.

In 1969 sloot Bob Dylan het Isle Of Wight af, dat festival - zo staat in Adrian Henri Total Artist - werd geopend door The Liverpool Scene, een band waarvan Adrian Henri deel uitmaakte, vanaf het podium het publiek toeschreeuwend 'Let's see if we can wake up Bob Dylan from here'.

Goed, Adrian Henri was dus niet alleen dichter, maar ook - zo blijkt uit Adrian Henri Total Artist - beeldend kunstenaar en lid van de band The Liverpool Scene. Op de platenbeurs kocht ik het album Amazing Adventures Of The Liverpool Scene, het eerste van de vier albums die The Liverpool Scene tussen 1968 en 1970 uitbracht. De voorlaatste song op dit album is het niet door Adrian Henri, maar door Mik Evans - de andere dichter in The Liverpool Scene - geschreven 'The Amazing Adventures Of Che Guevara part 4' met daarin het volgende tekstfragment:

American space programme put under the joint supervision
of Theodore Sturgeon, Ray Bradbury and Isaac Asimov
Bob Dylan, Chief Crazy Horse and the Mighty Quinn,
join the International Brigade, making sure it's General Franco's last stand

De muziek van The Liverpool Scene wijkt nogal af van die van Bob Dylan, maar dat maakt het niet minder aangenaam. Luister eens, als je de kans krijgt.

~ * ~ * ~

Felicitaties gaan uit naar de heer en mevrouw Tromp die afgelopen vrijdag in het huwelijksbootje stapten.

~ * ~ * ~

Jochen Marhorst - Bob Dylans Rough And Rowdy Ways Kant B

Om de paar maanden verrast Jochen Markhorst ons met een nieuw deel in zijn immer uitdijende serie boeken over Bob Dylans muziek. Met zijn meest recente boek getiteld Rough And Rowdy Ways Kant B heeft hij niet alleen een uitstekende aanvulling op zijn eerder verschenen boeken over 'I Contain Multitudes' en 'Crossing The Rubicon' geschreven, maar laat hij (al dan niet bewust) zien dat Bob Dylan bij het samenstellen van zijn albums nog steeds denkt in elpees, niet in cd's. 

De drie songs op de tweede elpeekant van Rough And Rowdy Ways - 'I've Made Up My Mind To Give Myself To You', 'Black Rider' en 'Goodbye Jimmy Reed' - worden op de inmiddels bekende Markhorst-manier ontleed, van alle kanten bekeken en weer in elkaar gezet. Markhorst raast in iets minder dan honderdvijftig pagina's door de literatuur, de muziek- en filmgeschiedenis om (mogelijke) bronnen bloot te leggen die Dylan inspireerde tot het schrijven van de drie behandelde songs. 

Luchtig en spitsvondig geschreven waardoor ook dit Markhorst-boek weer prettig wegleest. En hoewel in al zijn boeken de Markhorst-stijl zich aftekent, is er wel degelijk een ontwikkeling te bespeuren in Markhorsts schrijven in de loop der jaren. Hij wordt een steeds betere schrijver, bouwend op wat hij eerder heeft gepubliceerd. Om twee voorbeelden van die ontwikkeling te noemen: het gebruik van onvertaalde citaten in het Duits, Engels of Frans is langzaam maar zeker (nagenoeg) uit het werk van Markhorst verdwenen - wat de leesbaarheid zeker ten goede komt. Daarnaast is Markhorst zich met het boek meer bewust van de valkuil die het autobiografisch interpreteren is, iets wat hij nooit echt heeft gedaan, maar ook iets wat hij met het boek krachtiger aanstipt als not done.

Tot slot en zeker niet onbelangrijk: de boeken van Markhorst zijn te koop via Amazon voor een opmerkelijk zacht prijsje. Soms hoor je de tegeltjeswijsheid 'goedkoop is duurkoop' voorbij komen, in het geval van de boeken van Markhorst is daar zeker geen sprake van. Met de aanschaf van Bob Dylans Rough And Rowdy Ways Kant B van Jochen Markhorst krijg je meer dan waar voor je geld.


setlists 10, 11 en 12 november 2023

Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Begint de vermoeidheid toe te slaan? Tijdens de concerten in Providence (10/11), Waterbury (11/11) en Springfield (12/11) geen wisselsong tussen 'That old Black Magic' en 'Mother Of Muses'.

Dylan kort #3796

Setlist 8 november 2023, Port Chester, New York; Capitol Theatre: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Stella Blue / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Basement Boots is een nieuwe Dylan-website waarbij de nadruk ligt op - je raadt het al - bootlegs met Basement-opnamen, zie hier.

Vandaag (10 nov) is het nieuwe album van Cat Power vol Dylan-covers - het Royal Albert Hall-concert integraal gespeeld - verschenen. Ik hoor meerdere positieve berichten over dit album (heb het zelf nog niet gehoord). Recensie zie hier en hier (2de achter betaalmuur)

De eerder genoemde Uncut (Dylan kort #3795) bevat een rijk geïllustreerd elf pagina's tellend artikel waarin de nadruk ligt op met name de eerste helft van het concertjaar 1978 (Budokan, Engelse concerten in de zomer van 1978 en het opnemen van Street-Legal) waarin bassist Rob Stoner en pianist Alan Pasqua aan het woord komen. Het meest aardige aan het artikel - naar mijn smaak - is de halve pagina waarin Heckel Sugano van CBS/Sony Japan aan het woord komt over de totstandkoming van Bob Dylan At Budokan. 

Verder bevat het blad een korte, niet veelzeggende recensie van The Complete Budokan 1978.


Dylan kort #3795

Setlist 7 november 2023, Port Chester, New York; Capitol Theatre: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Footlights / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Uncut (januari 2024) heeft niet alleen Bob Dylan op de cover, maar ook een giant Dylan posterzine. Later meer over de inhoud van dit tijdschrift, zie hier.

Cat Power is al een leven lang gefascineerd door Bob Dylan. Gijsbert Kamer schrijft in de Volkskrant over haar album Cat Power Sings Dylan – The 1966 Royal Albert Hall Concert dat vrijdag verschijnt. Het interview met Power staat vandaag (08/11) in de papieren editie van de krant en online, zie hier. [met dank aan Hans]

setlist 5 november 2023, Boston, Massachusetts; Orpheum

Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Footlights / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Op plek 15 op de setlist op de derde avond in Boston geen song van Grateful Dead, maar van Merle Haggard. Een van de recensenten op Bob Links schrijft ietwat teleurgesteld te zijn door de keuze voor een Haggard-song. Hij had gehoopt op een song van een lokale band, zoals J. Geils Band, Aerosmith, The Cars of The Pixies. Vooral om die laatste suggestie moest ik lachen, zie jij Dylan al 'I've Been Tired' of 'Mr. Grieves' brengen? Ik zou het toejuichen, maar zie het nog niet 1, 2, 3 gebeuren.

Volgens dezelfde recensent werd de keuze voor een song van Merle Haggard ingegeven door de herinnering aan een concert, achttien jaar eerder. In december 1995 speelde Bob Dylan - samen met Patti Smith - tijdens de Paradise Lost tournee twee avonden in Orpheum in Boston. Het voorprogramma werd verzorgd door Merle Haggard. Of Dylan hier iets over gezegd heeft voor hij 'Footlights' inzette, of dat de gedachte dat de keuze voor de Haggard-song terug te voeren is naar december '95, wordt niet helemaal duidelijk in de recensie.

Ik had bij het zien van een Haggard-song op de setlist een geheel andere associatie: Grateful Dead. Zoals de Buddy Holly-song 'Not Fade Away' door Grateful Dead in de loop der jaren tot een eigen song is gemaakt (en Bob Dylan, als hij 'Not Fade Away' speelt, dit op de Dead-manier doet), zo heeft Grateful Dead ook de Merle Haggard-song 'Mama Tried' naar zich toegetrokken. Dylan draaide Haggards 'Mama Tried' in de tweede aflevering van Theme Time Radio Hour. Hoe (on-)waarschijnlijk is het dat Dylan, met Grateful Dead in het achterhoofd, na het spelen van 'Brokedown Palace', 'Truckin'' en 'Stella Blue' in de afgelopen dagen zocht naar een andere song uit het repertoire van Grateful Dead, bij 'Mama Tried' uitkwam, daar onvoldoende de vinger achter wist te krijgen en overstapte naar een andere compositie van Merle Haggard?

Misschien is het wat te ver gezocht, misschien liep de keuze voor 'Footlights' helemaal niet via Grateful Dead. Want laten we eerlijk zijn, Bob Dylan heeft een zwak voor de muziek van Haggard. In de eerste elf afleveringen van Theme Time Radio Hour kwam Merle Haggard maar liefst drie keer voorbij, zo draaide Dylan naast het eerder genoemde 'Mama Tried', 'I Threw Away The Rose' in aflevering 11 en 'Sing Me Back Home' in aflevering 6. Het schitterende 'Sing Me Back Home' werd door Dylan tijdens een aantal concerten gezongen.

Een belangrijker aanwijzing dat Bob Dylan Merle Haggard hoog heeft zitten is zijn song 'Workingman's Blues #2' van het album Modern Times dat (deels) gebaseerd is op Haggards 'Working Man Blues'.

Maar de meest waarschijnlijke reden dat Bob Dylan gisteravond in Boston voor 'Footlights' van Merle Haggard koos, is herkenning, zo stel ik me voor. Luister alleen al eens naar dat eerste couplet van deze Haggard-song en je weet genoeg:

I live the kind of life that most men only dream of
I made my livin' writin' songs and singin' them
But I'm forty-one years old and I ain't got no place to go
When it's over
So I hide my age and make the stage and
Try to kick the footlights out again

~ * ~ * ~

Dylan kort #3794

Setlist 4 november 2023, Boston, Massachusetts; Orpheum: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Stella Blue / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Mixing Up The Medicine: Uit zijn reactie bij 'Dylan kort #3792' blijkt dat Floater een stuk minder enthousiast is over het boek Mixing Up The Medicine dan ik ben. Floater: 'Niet alleen staan er betrekkelijk weinig niet eerder geziene foto’s in, ook de kwaliteit van de afgedrukte foto’s laat nogal te wensen over. De afdrukken van foto’s in de bekende muziektijdschriften zijn over het algemeen van (veel) betere kwaliteit.' Ben ik blind geworden door mijn enthousiasme over de vele afgedrukte handschriften in Mixing Up The Medicine waardoor ik onvoldoende zag dat de kwaliteit van veel foto's te wensen overlaat? Heeft Floater gelijk? zo vroeg ik me af. Een groot verschil tussen Mixing Up The Medicine en 'de bekende muziektijdschriften' is dat de foto's in het boek op mat papier zijn afgedrukt, terwijl in de tijdschriften over het algemeen gekozen wordt voor glad papier. En ja, foto's - met name kleurenfoto's - springen vaak meer van de pagina wanneer ze op glad papier zijn afgedrukt, wat dat betreft heeft Floater zeker gelijk. Ik moet nog maar eens met wat meer aandacht door Mixing Up The Medicine bladeren (en vooral gaan lezen!) voor ik tot een definitief oordeel kom. Later meer. [met dank aan Floater voor een ogen openende reactie]

Last Of The Garage Punk Unkowns is een serie van acht verzamelelpees vol - de titel zegt het al - garage punk. Amerikaanse bandjes uit de jaren 1965 - 1967 die een of twee singles hebben opgenomen om daarna weer in de vergetelheid te verdwijnen. Zoiets. 

Op het achtste en laatste deel van deze serie één opname van een niet Amerikaans bandje. The White Angels heet dat bandje, ze komen uit Zwitserland. De song: 'But He Never Comes Back'. Vanaf de eerste klanken is het gelijk duidelijk dat The White Angels goed naar Bob Dylan hebben geluisterd. Ik ben niet de enige die het hoort, de liner notes van het album over deze opname: '(...) it's a 1967 Swiss attempt at Dylan from a band  (...) Great lo-fi Dylan-influenced folkrocker from this Basel (...) four-piece (...) that formed in 1964 and broke up / evolved into The Sheets in 1968'. Luister hier naar 'But He Never Comes Back'.

The White Angels zijn verre van het enige bandje in het zogenaamde garage punk-genre dat door Dylan beïnvloed is. Is daar al eens over geschreven? Dat is een boek / essay dat ik zou willen lezen.

Dylan kort #3793

Setlist 3 november, Boston, Massachusetts; Orpheum: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / That Old Black Magic / Brokedown Palace / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

Lust For Life 136 heeft Bob Dylan op de cover. In het tijdschrift aandacht voor een aantal opmerkelijke concerten uit Dylans carrière met speciale aandacht voor de concerten in Japan in 1978. Dit laatste uiteraard in verband met de aanstaande release van The Complete Budokan 1978. Via de website van Lust For Life kun je het blad bestellen en heb je het in huis voor het in de winkels ligt, zie hier.

Dylan kort #3792

Setlist 30 oktober 2023, Schenectady, NY; Proctors Theatre: Watching The River Flow / Most Likely You Go Your Way ( And I'll Go Mine) / I Contain Multitudes / False Prophet / When I Paint My Masterpiece / Black Rider / My Own Version Of You / I'll Be Your Baby Tonight / Crossing The Rubicon / To Be Alone With You / Key West (Philosopher Pirate) / Gotta Serve Somebody / I've Made Up My Mind To Give Myself To You / Truckin' / Mother Of Muses // [band introductions] // Goodbye Jimmy Reed / Every Grain Of Sand

'That Old Black Magic' en 'Dance Me To The End Of Love' hebben plaats gemaakt voor 'Truckin'', een song van the good old Grateful Dead. Dylan pakte tijdens het concert in Schenectady zijn mondharmonica niet op.

Het concert van 1 november is - om technische problemen in de concertzaal - verschoven naar 12 november. Er is een concert toegevoegd aan het tourschema: 16 november, Beacon Theatre, New York. 

Jochen Markhorst heeft net weer een nieuw boek gepubliceerd en dat is altijd goed nieuws. De titel: Bob Dylans Rough And Rowdy Ways - Kant B. Zoals we inmiddels van Markhorst gewend zijn is het boek in meerdere talen als paperback en kindle te verkrijgen via Amazon. Voor de Nederlandstalige editie, zie hier.

Record Collector nr. 551 (december 2023) heeft een korte, zeer lovende recensie van het boek Bob Dylan: Mixing Up The Medicine. Het is me opgevallen dat in de aanloop naar de publicatie van dit boek er her en der gemopperd werd over voornamelijk twee zaken: de hoge prijs en het (grote) aantal eerder geziene foto's die in het boek zijn opgenomen. Nu het boek gepubliceerd is, lijkt het gemopper meer plaats te maken voor positieve reacties. 

Ik heb het boek nu een paar dagen in huis en ben nog niet veel verder gekomen dan wat bladeren, staren naar de afbeeldingen - het zijn er ruim 1000, dus er valt wel wat te zien - en mijn eerste indrukken zijn zéér positief, moet ik bekennen. Dit is een boek waarvan ik ga watertanden. Voor wie de reis naar Tulsa (voorlopig) niet kan betalen, is Mixing Up The Medicine een goed alternatief.

Energy Follows Thought; The Stories Behind My Songs is een nieuw boek van Willie Nelson waarin hij het verhaal achter 160 van zijn songs vertelt. Of het samen met Bob Dylan geschreven 'Heartland' ook in Energy Follows Thought voorbij komt, weet ik niet, maar uit een foto op de Facebookpagina van Willie Nelson blijkt wel dat Energy Follows Thought een foto van Nelson en Dylan bevat, gemaakt tijdens het verjaardagsfeest voor Nelsons 60ste verjaardag.

Mixing Up The Medicine, de elpee heeft - in tegenstelling tot het gelijknamige boek - weinig te bieden. Dat de tracklist op z'n zachts gezegd nogal voorspelbaar is, is eerder hier besproken. Ik had gehoopt dat de plaat - vooral omdat de hypesticker op de voorzijde van de hoes meldt dat de plaat een 'companion piece to the Mixing Up The Medicine book' is - een boekwerkje zou bevatten met verbluffende, niet eerder geziene foto's en uitvoerige informatie over de 12 songs op dit album. En als het dan geen boekwerkje is, dan een bedrukte binnenhoes. Niets van dat alles. De hoes bevat op voor- en achterzijde een bekende foto van Dylan. De tracklist op de achterzijde bevat - behalve de titels - geen enkele informatie over de twaalf songs. Er is geen boekwerkje, geen bedrukte binnenhoes. De labels zijn slechte replica's van Amerikaanse Columbia-labels uit de jaren zestig. Er is niets dat deze plaat aantrekkelijk maakt voor de Dylan-liefhebber die al een aantal platen heeft, waaronder een goed verzamelalbum zoals bijvoorbeeld The Essential Bob Dylan. Voor de doorgewinterde Dylan-liefhebber is de elpee Mxing Up The Medicine er eentje om van weg te blijven. Jammer, afgaande op het gelijknamige boek is er nog meer dan afdoende beeldmateriaal in de archieven te vinden om ook een simpele verzamelalbum als dit ook aantrekkelijk te maken voor 'de fan die alles al heeft gezien'. Een misser.

Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is #233

De laatste weken ben ik ietwat gekscherend bezig met de (on-)mogelijkheid dat Bob Dylan een ABBA-song tijdens een van zijn concerten gaat spelen. Johan stuurde mij een afbeelding uit de videoclip behorende bij ABBA's song 'One Of Us'. Die afbeelding laat zien dat de schilder Bob Dylan is doorgedrongen tot de wereld van ABBA. [met dank aan Johan] 


De bewuste videoclip kan hier bekeken worden.

Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is #232

 


Het bewijs dat er met Dylans persoon en muziek in het achterhoofd pure kitsch te maken is... (Ik heb maat 43, voor wie mij met Sinterklaas of Kerst wil verrassen. ;-)) [met dank aan Hans]