aantekening #7664

Soms gaan zaken mij pas opvallen nadat ik er vele malen mee geconfronteerd ben. In een van de laatjes in mijn achterhoofd zit het feit dat The Beatles tijdens een bezoek aan Parijs The Freewheelin' Bob Dylan ontdekten. Daar is een foto van: Paul McCartney en John Lennon in een hotelkamer in Parijs, McCartney heeft The Freewheelin' Bob Dylan vast.
Vanmiddag las ik in Bob Dylan Outlaw Blues van Spencer Leigh: "Dylan had not broken through in the UK, but the Beatles played and listened to Freewheelin' in January 1964. George Harrison recalled, 'We got a copy of Freewheelin' in Paris and we wore it out.'" 
Tijdens het lezen van bovenstaande ging het bijpassende laatje in mijn kop open. Opgeslagen feiten werden met het gelezene vergeleken. Oud nieuws, wist ik al, heb de bijbehorende foto gezien. 
Ik wilde al verder gaan toen het door mijn kop schoot: The Beatles kochten The Freewheelin' Bob Dylan in Parijs, in Frankrijk werd The Freewheelin' Bob Dylan uitgebracht onder de titel En Roue Libre. Logischerwijze kochten The Beatles deze Franse Freewheelin'. Mijn herinnering zegt mij echter dat op die foto van Lennon en MacCartney geen En Roue Libre maar "gewoon" The Freewheelin' Bob Dylan op de hoes van de plaat in handen van McCartney staat.
Foto erbij gezocht: Freewheelin', geen En Roue Libre.Het antwoord waarom The Beatles in januari 1964 niet En Roue Libre in Parijs kochten, maar The Freewheelin' Bob Dylan is snel gevonden: de Franse Freewheelin' verscheen pas in mei 1965, 16 maanden nadat The Beatles in Parijs Dylans tweede kochten.
Dat maakt mij dan weer nieuwsgierig: welke The Freewheelin' Bob Dylan kochten The Beatles dan in januari 1964 in Parijs? De enige persingen die in januari 1964 waren verschenen zijn Engelse, Amerikaanse en Canadeze mono- en stereopersingen. De meest logische kandidaat is de Engelse monopersing, de Engelse stereopersing heeft het woord "stereo" op de voorzijde van de hoes, dit is niet te zien op de hoes in McCafrtney's handen. De Engelse mono Freewheelin' verscheen in november 1963, dat moet dus kunnen. Maar helaas, het is geen Engelse persing die McCartney op de foto in zijn handen heeft. Wanneer je het exemplaar in handen van McCartney vergelijkt met de hoes van de Engelse monopersing van The Freewheelin' Bob Dylan, dan zie je dat de ruimte tussen de titel en de bovenzijde van de hoes op de Engelse persing groter is dan op hoes in McCartney's handen.
De Amerikaanse en Canadese Stereoperingen hebben net als de Engelse persing het woord "stereo" op de voorzijde van de hoes. Blijft over de Amerikaanse en Canadese mono-persing van The Freewheelin' Bob Dylan. De hoezen van deze platen hebben dezelfde smalle ruimte tussen titel en bovenkant van de hoes zoals op de hoes op bovenstaande foto. Het moet een van deze twee persingen zijn die The Beatles kochten in Parijs in februari 1964.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is een USA persing. Op de foto zijn beiden bezig een doos vol lp's uit te pakken. McCartney heeft al een stuk op 6 platen voor hem liggen. Lennon heeft de doos op schoot. Er is een andere foto's waarop je Lennon ziet met de doos, met het Epic label op de zijkant (Epic is een sub/dochterlabel van Columbia).

tom w zei

dank! dat wist ik niet.