aantekening #7869

De aankondiging van Springtime In New York: The Bootleg Series vol. 16 kwam in de vorm van een YouTube-filmpje, gisteren. Maar... het lijkt er op dat iemand iets te vroeg op de knop "uploaden" heeft geklikt: niet alleen is de video weer van YouTube gehaald, er ontbreekt ook nog ieder spoor van Springtime In New York op Dylans officiële site & meestal gaan die zaken hand in hand: persbericht & YouTube-video.

Springtime verschijnt op 2 cd, 2 lp, download en als een luxe editie met 5 cd's.

Amazon heeft inmiddels de tracklist van de luxe editie van Springtime In New York gepubliceerd. De eerste cd bestaat uit oefensessies, waarschijnlijk uit de herfst van 1980. Daar zitten een aantal verrassende tracks bij, zoals "Sweet Caroline" van Neil Diamond. 

De tweede cd is gevuld met outtakes van de sessies voor Shot Of Love. Daar zal het een en ander bijzitten dat identiek is aan de opnamen die al jaren circuleren, zoals "Fur Slippers", "Borrowed Time" en "Is It Worth It?" De hoop is dat de geluidskwaliteit van deze opnamen op deze officiële release een stuk beter zal zijn dan wat al jaren circuleert. Samen met de Shot Of Love-outtakes die eerder onder andere op Trouble No More verschenen, geeft dit een mooi beeld van de opnamesessies van misschien wel Dylans beste plaat van de jaren tachtig.

De derde en vierde cd bevatten de outtakes van Infidels waaronder vele alternatieve takes, waaronder "Jokerman", "I And I" en "Blind Willie McTell", en enkele verrassende titels ("Green, Green Grass Of Home"!) Is de "Angel Flying Too Close To The Ground" de van singles bekende versie of een alternatieve take? Is de "Blind Willie McTell" de reeds circulerende band-versie, of een andere alternatieve take?

De vijfde cd begint met "Enough Is Enough" van tour '84-song en de Letterman-"License To Kill". De rest van de cd is gevuld met outtakes van Empire Burlesque, waaronder "Straight A's In Love" en twee alternatieve takes van "When The Night Comes Falling From The Sky". En naar ik hoop allemaal zonder de Arthur Baker-saus...

Wat opvalt is dat de remixen van "Jokerman" en "I And I", zoals pas geleden tijdens Record Store Day uitgebracht, niet op Springtime In New York staan. Het tweede dat opvalt is dat "Too Late" als enige track inmiddels via de website van Amazon te koop is en via Spotify te beluisteren is [dank Kris]. Het opvallende is dat dit niet dezelfde versie van "Too Late" is als de versie die een aantal weken geleden op een cd'tje stond dat bij Uncut zat. Op de Uncut-cd staat de Acoustic Version, op de website van Amazon en Spotify wordt de Band Version aangeboden. (Heeft iemand in kamp Sony per ongeluk de verkeerde "Too Late" vrijgegeven, of is het een bewuste keuze om beide versies vrij te geven in de aanloop naar Springtime In New York?)

Op Dylans officiële website nog steeds niks over Springtime in New York, daar draait het nog om Shadow Kingdom, de stream waar de ene journalist wel en de andere journalist niet enthousiast over is. De mogelijkheid om Shadow Kingdom nogmaals te kijken is overigens met een aantal dagen verlengd, tot maandagochtend 9 uur.

[Uurtje later: de video ter aankondiging van Springtime staat weer online (zie hieronder). Daarnaast is de band versie "Too Late" inmiddels ook op YouTube te vinden, inclusief aardige lyrics-video. Conclusie: ik was te snel met mijn veronderstelling dat iemand te vroeg op de upload-knop heeft geklikt. Dit is allemaal gepland. Maar waar blijft dan de aankondiging op Dylans officiële website? Later vandaag misschien?]

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier kijk ik enorm naar uit. Ik had stiekem gehoopt dat ook de soundtrack voor Hearts of Fire werd belicht. Zijn versie van Old Five and Dimers is heel sterk.

Pjotr Woordmeijer zei

Ik had het nog niet eerder gehoord. Wat een lekker nummer. Het doet me ergens denken aan het nummer willin' van Little Feat. De melody/gitaar werk.

Anoniem zei


Wat betreft "Blind Willie McTell, dit is zeer waarschijnlijk de opname van
11 april 1983. Amazon geeft aan dat het Take 5 is. Op 11 april was take 5 de laatste take van Blind Willie McTell. Mogelijk is dit dezelfde take als de take die al bijna 30 jaar circuleert, maar dit is vooralsnog onzeker. Het is vrijwel zeker geen acoustic take (demo) maar een electric (met band).

Nu is ook bekend welke tracks op de vinyl-versie staan:

SPRINGTIME IN NEW YORK: THE BOOTLEG SERIES VOL. 16 (1980-1985) 2LP-version:

TRACKLIST:

LP 1 – SIDE A

JOKERMAN – INFIDELS ALTERNATE TAKE
NEED A WOMAN – REHEARSAL
FUR SLIPPERS – SHOT OF LOVE OUTTAKE
LP 1 -SIDE B

SOMEONE’S GOT A HOLD OF MY HEART – INFIDELS OUTTAKE
DON’T FALL APART ON ME TONIGHT [VERSION 1] – INFIDELS ALTERNATE TAKE
BLIND WILLIE MCTELL – INFIDELS OUTTAKE
LP 2 – SIDE A

TOO LATE [BAND VERSION] – INFIDELS OUTTAKE
SWEETHEART LIKE YOU – INFIDELS ALTERNATE TAKE
SEEING THE REAL YOU AT LAST – EMPIRE BURLESQUE ALTERNATE TAKE

LP 2 – SIDE B

NEW DANVILLE GIRL – EMPIRE BURLESQUE OUTTAKE
DARK EYES – EMPIRE BURLESQUE ALTERNATE TAKE


Groet,

Floater