Jokerman reggae remix

Het is Record Store Day, vandaag verschijnt de 12" EP met de reggae remixen van "Jokerman" en "I And I". De remixen zijn gemaakt door Doctor Dread.

Hoewel ik nog geen goede vergelijking heb kunnen doen, heb ik de indruk dat beide versies van "I And I" op deze EP identiek zijn aan de versies zoals te vinden op Is It Rolling Bob? uit 2004. De beide versies van "Jokerman" zijn nieuw. 

Doctor Dread is flink aan de slag gegaan met Dylans "Jokerman". Met name in de Dub-versie is er weinig van het origineel overgebleven. deze Dub-versie is naar mijn smaak weinig interessant. Vrij saai. Er is dusdanig veel aan het origineel geknutseld dat er weinig van over is gebleven. Bovendien is er - door het vele remixen - een soort van digitaal filter over de muziek komen te liggen wat mij stoort. Alsof het leven uit de muziek is gezogen. Dat laatste geldt ook - maar wel in mindere mate - voor de gewone remix van "Jokerman".

Wat deze EP opmerkelijk maakt, is dat Doctor Dread voor het maken van zijn remixen niet de "Jokerman" van Infidels heeft gebruikt, maar de alternatieve take met sterk afwijkende tekst die al enige jaren circuleert. Een kort voorbeeld:

Now, the Book of Leviticus and Deuteronomy,
The law of the jungle and the sea are your only teachers.
No crystal ball do you need on your shelf,
Michelangelo himself, could've carved out your features.
So drunk, standing in the middle of the street,
Directing traffic with a small dog at your feet.

Jokerman dance to the nightingale tune,
Bird fly high by the light of the moon,
Oh, oh, oh, Jokerman.

De vragen die deze EP oproepen zijn minstens net zo interessant als de remixen van Doctor Dread: Is deze EP een voorbode voor The Bootleg Series vol. 16? Zo ja, staan deze remixen dan ook op dat nog te verschijnen deel van The Bootleg Series? Heeft Doctor Dread de alternatieve "Jokerman" van Dylans platenmaatschappij gekregen of heeft hij uit eigen beweging naar de bootleg gegrepen en is dit aan de aandacht van Sony ontglipt? (Het zou me niet verbazen...) En nog interessanter: zijn deze "Jokerman"-remixen van recente datum, of - net als "I And I" - al voor een 2004-release door Dread onder handen genomen? (En als dit laatste het geval is, hoe zit het dan met die alternatieve versie van "Jokerman" die gebruikt is?) Zal de alternatieve "Jokerman" op Bootleg Series vol. 16 staan? Ja toch zeker. 
Hoe dan ook, tot het verschijnen van deel 16 zullen het moeten doen met "Too Late" op de Uncut-cd, de bootlegs en de Dread-EP.

Bij de EP zit een downloadcode om een digitale versie van de vier remixen te verkrijgen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is een Bob Dylan release, zijn eerste dit jaar, getuige het nieuwe 2021 copyright op de achterkant van de hoes. Geen Doctor Dread EP dus. Je mag er dus ook welgevoegelijk vanuit gaan dat de alternate Jokerman met toestemming is gebruikt. Bovendien heb je voor een remix zoals deze de multitrack nodig om Dylan's vocal track te kunnen isoleren, dat gaat niet van een bootleg.