In de serie Rockklassiekers van uitgeverij Verbum verscheen onlangs The Band; Grondleggers van de Americana. In dit boek beschrijft Peter Tetteroo de geschiedenis van The Band, van de dagen dat Levon Helm, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en Robbie Robertson begonnen als begeleidingsband van Ronnie Hawkins tot en met Once Were Brothers, de film uit 2019 waarin het verhaal van The Band wordt verteld vanuit het perspectief van Robbie Robertson.
The Band; Grondleggers van de Americana leest vlot weg. De niet altijd eenvoudige geschiedenis van deze band is door Tetteroo uitstekend beschreven. Het boek laat zich vooral lezen als een goede, algemene inleiding in het werk van The Band. Met name het hoofdstuk over Music From Big Pink, The Band en Stage Fright - de eerste drie albums van The Band - is sterk geschreven. De passie van Tetteroo voor de muziek op deze drie albums spat van de pagina's af.
Het boek beperkt zich niet tot de albums die de vijf leden van The Band tot en met The Last Waltz maakten, maar gaat ook in op de soloprojecten van de verschillende leden van The Band en de albums die na The Last Waltz onder de naam The Band, maar zonder Robbie Robertson en Richard Manuel, werden uitgebracht.
De algemene geschiedschrijving wordt hier en daar afgewisseld met persoonlijke ervaringen en meningen van de auteur of een andere liefhebber van de muziek van The Band. Deze beschrijvingen van concertbezoekjes of Band-gerelateerde reizen komen niet altijd even goed uit de verf en hadden wat mij betreft iets minder en bondiger gemogen.
Dat neemt niet weg dat ik tijdens het lezen steeds de neiging kreeg een van de album van The Band op te zetten. Dat is naar mijn idee wat een muziekboek moet doen: de lezer richting luisteren sturen. Dat weet Tetteroo met The Band; Grondleggers van de Americana te bewerkstelligen en dus: missie geslaagd.
Het rijk geïllustreerde boek sluit af met een uitstekende reeks korte biografieën van een aantal in het boek voorbij komende personen en een discografie.
De geschiedenis van The Band is onlosmakelijk met Bob Dylan verbonden. De concerten eind 1965, de wereldtournee in 1966, The Basement Tapes, Isle Of Wight, Dylans gastoptreden tijdens het nieuwjaarsconcert van The Band in de vroege uurtjes van 1 januari 1972, Planet Waves, tour '74 en Before The Flood, en natuurlijk The Last Waltz. Het komt allemaal voorbij in The Band; Grondleggers van de Americana. Vaak is de beschrijving van deze episodes kort. Terecht natuurlijk, het is een boek over The Band, niet over Bob Dylan. Mogelijk is dit de reden dat Tetteroo voorbij gaat aan het optreden op van Dylan & The Band in januari 1968 tijdens het herdenkingsconcert voor Woody Guthrie.
Helaas slaat Tetteroo als het om Dylan gaat wel een aantal keer de plank mis. Zo bracht Dylan geen vijf, maar vier albums uit voor Bringing It All Back Home, werd Dylans gastoptreden van 1 januari 1972 niet pas in 2013 voor het eerst officieel uitgebracht op Live At The Academy Of Music, maar in 2001 op de heruitgave van Rock Of Ages en bevat de discografie niet zowel Planet Waves als Before The Flood, maar een samensmelting van die twee albums: van de eerste de titel, van de tweede de tracklist.
Kortom, lees The Band; Grondleggers van de Americana niet voor de Band-Dylan-geschiedenis, maar voor de geschiedenis van The Band, voor de aanstekelijke manier waarop Tetteroo deze geschiedenis te boek heeft gesteld zodat je tijdens het lezen onmiskenbaar zult grijpen naar Music From Big Pink, Stage Fright of The Last Waltz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten