Jochen Markhorst - Street-Legal; Bob Dylans ruwe diamant uit 1978

"I liked
Street-Legal a whole lot. I did that in the seventies."
Street-Legal, het album dat al sinds zijn verschijning in 1978 problemen geeft. Gezaghebbend criticus Greil Marcus maakt gehakt ervan. Dode lucht noemt hij het, de zang gemaakt, vals en zelfvoldaan, de liedjes slecht.
De meeste Amerikaanse recensenten zijn het met hem eens, en het album verkoopt matig, ook naar Dylan maatstaven.
In Europa is men een stuk positiever. De plaat krijgt juichende kritieken, tot overenthousiast aan toe: "Zijn beste album sinds John Wesley Harding," schrijft Melody Maker bijvoorbeeld, en hier bereikt Street-Legal de top van de hitlijsten.
Over één ding is iedereen he echter wel eens: de geluidskwaliteit is belabberd. Dof, rommelig, onafgewerkt. De meester zelf is er ook niet al te trots op en verontschuldigt zich met tijd en stress. In 1999 verschijnt een opgepoetste, geremasterde heruitgave van Street-Legal, en die neemt een aantal van de ergste tekortkomingen weg - ja, er wordt wel een gordijn opengetrokken.
In Street-Legal, Bob Dylans ruwe diamant uit 1978, belijdt Dylan-auteur Jochen Markhorst zijn diepe liefde voor het album, toont de rijkdom van de teksten, verkent de achtergronden en onderliggende lagen, en belicht ook de zaken om de negen albumnummers heen; de outtakes en Dylans eigenaardige, vruchtbare samenwerking met achtergrondzangeres Helena Springs.
Zo staat het op de achterflap van Jochen Markhorsts meest recente boek. 
In dit boek krijgen de songs en outtakes van Street-Legal de inmiddels bekende Markhorst-behandeling: analyse van de tekst, inclusief verrassende vondsten en - indien van toepassing - aandacht voor de coverversies van de besproken song. Een aantal van de hoofdstukken in dit boek werden eerder - in het Engels - online gepubliceerd en het uitgebreide hoofdstuk over "Where Are You Tonight? (Journey Through Dark Heat)" verscheen vorig jaar - in een licht afwijkende versie - als zelfstandig boek. Dat neemt niet weg dat Street-Legal; Bob Dylans ruwe diamant uit 1978 de aanschaf meer dan waard is. Het is een aanwinst om de essays over al deze songs nu bij elkaar te hebben tussen twee kaften.
Zoals alles wat Markhorst schrijft, leest het lekker weg. Vlot en goed geschreven, doorwrocht en vol verrassende inzichten zijn de boeken van Markhorst, en dat geldt zeker ook voor zijn meest recente.
De liefde van Markhorst voor Street-Legal in het algemeen en "Journey Through Dark Heat" in het bijzonder spat van de pagina's af. Die liefde werkt aanstekelijk. Sinds ik het boek opensloeg zweven de songs van Street-Legal door mijn hoofd en terwijl ik dit schrijf draait het album op de achtergrond. Dat is wat Markhorst lezen met je doet: het laat je luisteren.
Het boekt eindigt met de conclusie dat de blik op Street-Legal aan het bijdraaien is. Markhorst: "Het sentiment is nu wel omgekeerd; waar je in de twintigste eeuw je liefde voor de plaat moest uitleggen, dien je nu te kunnen verantwoorden waarom je de plaat niet waardeert."
Een ieder die altijd al overtuigd was van de kwaliteit van Street-Legal zal Markhorsts nieuwste willen lezen. Maar waarschijnlijk is dit boek nog veel meer op z'n plaats in de handen van de Street-Legal-twijfelaars, Markhorst opent de oren van de lezer. Daar is iedere luisteraar bij gebaat. Zeker de twijfelaar.
Lees dit boek.

Street-Legal; Bob Dylans ruwe diamant uit 1978 is te koop via Amazon. Ook boekwinkel Broese in Utrecht heeft bijna altijd titels van Markhorst op voorraad.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja een fantastisch boek en helemaal omdat ik inderdaad een van diegenen ben die deze plaat vanaf het begin aan het hart heeft gedragen, leuk ook hoe jij Tom, waarvan ik weet dat je niet zo warm draaide voor dit 'moeilijke en vreemd opgenomen' album, nu dit mooie boek aanraadt voor degenen die de schoonheid ervan nog niet zo goed hebben kunnen horen, en dat je nu die plaat draait terwijl je leest (wat natuurlijk niet helpt bij de soms razend ingewikkelde teksten ...)

hartelijke groet hans altena

Anoniem zei

Wederom een topper in de rij van 'klassiekers' van de heer Jochen Markhorst
Ed van Tellingen

Ronald zei

Het prijsverschil tussen tussen Amazon DE en NL is weer opmerkelijk...