Dylan kort #3723

Bob Dylan Retrospectrum is een ruim 200 pagina's tellend boek met werken van de beeldend kunstenaar Bob Dylan. Volgens de beschrijving bij een webshop bevat het boek onder andere tekeningen uit Writings & Drawings, Mondo Scripto, werken uit de Train Tracks-, The Asia-  en The Beaten Path Series, De Engelstalige editie verschijnt eind april (eind januari verschijnt al een Italiaanse editie). Het boek wordt voor (sterk) uiteenlopende prijzen aangeboden. Het boek is - voor zover ik heb kunnen nagaan - op dit moment het goedkoopst bij Amazon Nederland (€30,47), zie hier

Sinéad O'Connor: op dinsdag 10 januari is op NPO 2 bij Het uur van de wolf een documentaire te zien over Sinéad O'Connor. In VPRO Gids van aankomende week staat een uitvoerig artikel over O'Connor, geschreven door Atze de Vrieze. [met dank aan Hans] De Vrieze schrijft onder andere over The 30th Anniversary Concert Celebration, het concert waarbij een keur aan artiesten een of meerdere Dylan-composities brachten. Het zingen wordt O'Connor tijdens dit concert door een joelende menigte onmogelijk gemaakt. Twee weken eerder heeft O'Connor in het programma Saturday Night Live aandacht gevraagd voor kindermisbruik binnen de Katholieke kerk door een foto van paus Johannes Paulus II te verscheuren en een tekstueel aangepaste versie van 'War' van Bob Marley te zingen. De joelende menigte tijdens het Dylan-tribute maakt O'Connor het zingen onmogelijk als reactie op de Saturday Night Live-uitzending. Uiteindelijk geeft O'Connor haar poging om een Dylan-song te zingen op en bijt enkele regels uit Marleys 'War' het publiek toe. 

Het is de enige keer geweest dat de plaatsvervangende schaamte zwaar op mij drukte. Als dit de reactie is van het Dylanpubliek - zo was mijn gedachte - op een zangeres die gerechtigheid zoekt voor door geestelijken seksueel misbruikte kinderen, dan wens ik geen deel uit te maken van dat Dylanpubliek. Dertig jaar later denk ik daar nog zo over. Ik voel plaatsvervangende schaamte voor het joelende Dylan-publiek.

Zie de video hier.

18 januari, Helmond: Kunstlokaal42 over The Bootleg Series van Bob Dylan, zie hier.

Rolling Stone maakte een lijst / rangschikking van 200 zangers. Dat geeft uiteraard discussie. AD schrijft bijvoorbeeld: 'Ook de ranking van de artiesten leidt tot controverse. Het feit dat Bob Dylan op 15 is gezet, terwijl diens stem bepaald niet als kwalitatief goed gezien wordt, leidt bij velen tot verbijstering. Queen-zanger Freddie Mercury, wiens vocalen een bereik van vier octaven kenden staat slechts één plekje hoger.' Zie hier. Voor de lijst, zie hier. Ik ben het met AD eens dat er niks klopt van die lijst, maar wel net even anders...

Ik stel dan ook voor de volgende top 10 als definitief en onomstotelijk correct te beschouwen:

1. Bob Dylan

2. Tim Buckley

3. Jerry Garcia

4. Tom Waits

5. Janis Joplin

6. Howlin' Wolf

7. Dinah Washington

8. Jacques Brel

9. Gillian Welch

10. Willie Nelson

Het album Desire verscheen op 5 januari 1976, vandaag 47 jaar geleden. 

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song is een film die momenteel op verschillende plekken in Nederland draait. Bob Dylan schijnt ergens in deze documentaire voorbij te komen, maar hoe en met wat, geen idee. Zie hier.


1 opmerking:

Frans zei

Nou,vooruit,dan doe ik er ook één. Uit jouw lijstje neem ik er drie over.
Bob Dylan
Howling Wolf
Jacques Brel
Marvin Gaye
James Brown
Prince
Terence Trent d'Arby
Kate Bush
Joss Stone
Betty Davis
Inderdaad, veel soul, want daar zitten de beste stemmen. Dankzij Dylans boek ben ik ook Hank Williams gaan waarderen, maar ik ken zijn muziek niet goed genoeg om hem in de top tien te zetten.