Fragments; Time Out Of Mind Sessions (1996 - 1997) #1

Een kwart eeuw na het uitkomen van Time Out Of Mind, Bob Dylans 36ste plaat, krijgt het album dat in 1997 door vriend & vijand werd onthaald als het bewijs van de wederopstanding van de oude bard de Bootleg Series-behandeling. En net als in 1997 lijken de reacties eensgezind: Fragments; Time Out Of Mind Sessions (1996 - 1997) is een openbaring.

Dit zeventiende deel van The Bootleg Series bevat in de luxe editie (5 cd's of 10 lp's) de elf songs van Time Out Of Mind, vier outtakes en een versie van de traditional 'The Water Is Wide'. Met uitzondering van deze laatste, komen alle songs meerdere keren voorbij op Fragments. Wat dit deel uniek maakt in de lange Bootleg Series-traditie, is dat de set een nieuwe remix bevat van het album Time Out Of Mind. Deze vorig jaar door Michael Brauer gemaakte nieuwe mix wordt door de samenstellers van Fragments dusdanig belangrijk gevonden, dat deze het eerste is wat de luisteraar te horen krijgt. 

Deze nieuwe mix van Time Out Of Mind moet het album weergeven zoals het te horen was tijdens de opnamensessies, zoals Bob Dylan en band het hoorden terwijl zij speelden. De opnamen zijn gestript van het Daniel Lanois-geluid dat de 1997-versie van Time Out Of Mind kenmerkt. Simpel gezegd is een deel van Lanois' werk teniet gedaan. Opvallend is dat in de persberichten in de aanloop na de release van Fragments sterk benadrukt werd dat het niet de bedoeling is dat de nieuwe mix het originele album vervangt en ook in het boekwerk bij Fragments is een buiging gemaakt naar de producer van Time Out Of Mind: 'With deepest respect and admiration - Daniel Lanois'.

Het antwoord op de vraag welke versie van Time Out Of Mind, de originele of de 2022-mix, beter is, is niet echt interessant. Kiezen is uitsluiten. Wat de nieuwe mix vooral doet, is mij opnieuw laten luisteren naar een album, naar de songs die ik van haver tot gort ken (en daardoor niet altijd meer echt hoor). De Brauer-remix is een set nieuwe oren. 

Laten we niet vergeten dat Bob Dylan in 1997 56 jaar oud was, met de ogen van toen was dat voor een muzikant voorbij bejaard. Dylan was - mede dankzij zijn leeftijd - anno 1997 afgeschreven en toen kwam Time Out Of Mind. Dat de man tussen het opnemen en uitkomen van het album met dank aan een infectie waarvan ik de naam maar niet kan onthouden er bijna tussenuit piepte, droeg flink bij aan het beeld van een has been die nog een maal op grootse wijze zijn trucje deed.

De nieuwe mix van Time Out Of Mind laat anno 2023 horen dat Bob Dylan in 1997 nog een jonge god was. Time Out Of Mind was geen zwanenzang, maar het begin van een nieuw deel van zijn carrière.

In de vijftien jaar dat ik online over Bob Dylans muziek schrijf, verschenen er tien delen van The Bootleg Series. Nooit eerder kreeg ik in de aanloop na een release zoveel mails van lezers over de laaggespannen verwachtingen, nooit eerder kreeg ik kort na release van een deel van The Bootleg Series zoveel jubelmails. Veel jubelmailschrijvers prijzen vooral datgene waar ze aanvankelijk over klaagden: de remix van Time Out Of Mind.

Meer dan op de 1997-mix dendert de muziek op de nieuwe mix de kamer in. Time Out Of Mind benadert in de nieuwe mix meer het geluid van de opnamen uit Dylans jeugd die als inspiratiebron dienden voor de het album. In de nieuwe mix sluit het album veel beter aan bij de albums die na Time Out Of Mind verschenen. Bovenal laat de nieuwe mix horen dat Bob Dylan een briljant zanger is. Het is een genot om naar ieder detail van de mans zangstem te luisteren, op de nieuwe mix worden die details niet meer verborgen onder het Lanois-geluid. Dat maakt het werk van Michael Brauer tot een waardevolle toevoeging aan de Dylancatalogus.

 Eenieder die in 1997 (of daarna) Time Out Of Mind kocht, bejubelde als de wederopstanding van de inmiddels oude bard doet er goed aan naar de nieuwe mix van dit album te luisteren. Niet omdat deze mix beter of slechter is dan die van het oorspronkelijke album, maar omdat die anders is. Een beetje diversiteit doet de mens goed.

In deel 2 meer over de outtakes op Fragments.

2 opmerkingen:

Frans zei

Ik ben zeer benieuwd naar deel 2, ik ben er namelijk nog steeds niet uit of ik de luxe editie wil hebben, ik vind 'm wel erg duur, maar wil aan de andere kant niet wachten tot ie niet meer te krijgen is.

tom w zei

Hallo Frans,
Ik snap de twijfel. Ik moet zeggen dat de twee cd's met outtakes die bij de luxe editie zitten voor mij de aanschaf van die editie rechtvaardigen.

groet,
Tom