Tangled Up In Blue 3 door Maarten Giltay Veth

In 2018 maakte Maarten Giltay Veth onder de titel Tangled Up In Blue een eerbetoon in boekvorm. In mijn bespreking van dit werk schreef ik diep onder de indruk te zijn en noemde ik Tangled Up In Blue een kunstwerk (zie hier). In november 2019 volgde Tangled Up In Blue 2. Waar Maarten Giltay Veth zich in de eerste Tangled Up In Blue richtte op de gelijknamige song van Bob Dylan, bevat Tangled Up In Blue 2 in de woorden van de kunstenaar zelf "een keuze uit mijn favoriete songtitels gezet met loden & houten letters rond eigen linosneden van mijn idool". Dit tweede deel maakte minstens net zo'n verpletterende indruk op mij als het eerste deel (zie hier).
Nu is er Tangled Up In Blue 3, het deel dat de Tangled-reeks afsluit. Met deze derde Tangled is het Giltay Veth wederom gelukt om te verbazen en bewondering af te dwingen bij de toeschouwer. Pure schoonheid.
Geïnspireerd door het door Huub Diederen gemaakte portret van Bob Dylan (zie hier) begon Giltay Veth aan het werk dat uiteindelijk zou leiden tot Tangled Up In Blue 3. Het portret van Diederen is gebaseerd op de door Barry Feinstein gemaakte foto die de hoes van The Times They Are A-Changin' siert (zie hier). Het eerste portret in Tangled Up In Blue 3 is gebaseerd op een bijna identieke foto van de jonge Dylan (deze) waarmee Giltay Veth lijkt te verwijzen naar het werk dat hem inspireerde tot Tangled 3.
Negen portretten van Bob Dylan, waarvan zeven op een dubbele pagina, bevat Tangled Up In Blue 3, de een nog mooier dan de ander. Bij ieder portret staat een tekst, een song- of albumtitel, een flard songtekst. Iedere bladzijde is gedrukt in twee kleuren, vaak kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals donker- en lichtblauw op de pagina gewijd aan Desire. Alleen bij de eerste en laatste dubbele pagina - pagina's over "Like A Rolling Stone" (zie hieronder) en "Not Dark Yet" - liggen de gebruikte kleuren verder uit elkaar. En ook hier is door de kunstenaar weer over nagedacht. Wie Tangled Up In Blue 3 een paar keer doorkijkt, zal gaan opvallen dat de gebruikte kleuren voor en na de helft van het boek gespiegeld zijn, dus het eerste portret heeft dezelfde kleuren als het laatste portret. Het tweede portret is in dezelfde tinten als het voorlaatste portret, enzovoort. Eenzelfde soort spiegeling is te ontdekken in de soorten tekst - songtitel, albumtitel, songtekst - die op de verschillende pagina's te vinden is. 
Tangled 3 is een "rough guide", zo staat er aan de binnenzijde van het omslag, een "rough guide" in de zin dat het onmogelijk is om Dylans leven en werk in de negen portretten en teksten samen te vatten. Dat is natuurlijk ook nooit het streven van de kunstenaar geweest. Tangled Up In Blue 3 stipt in chronologische volgorde negen episodes, negen representatieve portretten en teksten uit Dylans leven en werk aan, van "Bob Dylan's Blues" via onder andere "New Morning" en "Everything Is Broken" naar "Not Dark Yet".
Net als bij de eerste twee delen van deze serie blijft Tangled 3 iedere keer als ik het bekijk verbazen. De afbeeldingen die ik hier plaats doen het werk geen recht. Het zien, voelen van het papier, van de verf op het papier. Het bladeren, het ontdekken van de verschillende elementen die Maarten Giltay Veth in Tangled Up In Blue 3 heeft gestopt maakt dit werk samen met de twee eerder verschenen delen onmiskenbaar tot de mooiste boeken in de Dylanbibliotheek.

Tangled Up In Blue 3 kost €25,- en is te bestellen bij Maarten Giltay Veth (maarten.mgv@kpnmail.nl). Wees er snel bij, de oplage is beperkt tot 40 stuks.

Meer informatie is te vinden op de websites van de kunstenaar: 
http://www.vethgedrukt.nl/vethgedrukt/Welkom.html
http://www.maartengiltayveth.nl/maartengiltayveth/Welkom.html

Geen opmerkingen: