Dylan kort #3740

Radio- en televisiemaker Wim de Bie is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. De Bie is natuurlijk vooral bekend van de televisieprogramma's die hij jaren met Kees van Kooten maakte, zoals Koot en Bie. Minder bekend is dat Wim de Bie als allereerste niet officieel uitgebrachte opnamen van Bob Dylan op de Nederlandse radio uitzond. Dat was op 28 september 1968, in het programma Uitlaat dat iedere zaterdagmiddag te horen was tussen 2 uur en 10 over half 3 op Hilversum 2. De Bie kreeg, zoals hij mij een aantal jaren geleden schreef, rond september 1968 'een geheimzinnige doos, zonder opschrift, met een tape toegespeeld'. Op deze tape stonden opnamen van de zogenaamde Basement Tapes van Bob Dylan. Met deze uitzending liet De Bie het (Nederlandse) Dylanpubliek voor het eerst kennismaken Bob Dylans zogenaamde Basement Tapes, ruim voor de eerste bootlegs met deze opnamen geperst werden. Dat De Bie in najaar 1968 zijn nek heeft uitgestoken en niet officieel uitgegeven opnamen Dylan op de radio heeft gedraaid, getuigt van lef. 

Studiedag Bob Dylan: meerdere data en locaties, zie hier.

Arnold Verplancke (kort) over de Dylan-voorstelling van Pip Utton, zie hier.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Bob Dylan (of zijn muziek) kwam regelmatig voorbij in de programma’s van Koot en Bie.
Een kleine greep:
28 april 1977 zingt het duo “Kleurenteevee”, een Nederlandse versie van "Oh Sister".
17 november 1982: De vieze man heeft het over rouwadvertenties in de krant. Als er een citaat van "Dillan" (of John Lemmon) vermeld wordt is er vaak sprake van “eigenmoord”.
Op 4 april 1984 vertelt 'Stoney Toney' den Dulk (De Bie) over de jaren zestig. Op de achtergrond zien we het album John Wesley Harding aan de muur hangen.
31 maart 1985: Koos Koets geeft bij een medewerker van het Goois Weekblad (De Bie) een contactadvertentie op waar hij nauwkeurig aangeeft wanneer hij afhaakte bij de muziek van Dylan.
Op 10 november 1985 werden beide versies van “Forever Young” door Van Kooten en De Bie als achtergrondmuziek gebruikt bij de introductie van de ‘oudere jongeren’ Koos Koets en Robbie Kerkhof.
Titel van dit item was “Forever Young”. Op de officiĆ«le dvd-uitgave werd de muziek overigens vervangen door instrumentale muziek.

Vandaag is een zwarte dag voor liefhebbers van Koot en Bie.

Groet, Floater

tom w zei

Dank Floater,
Ergens op mijn computer staat dit overzicht, ooit van je ontvangen via e-mail. Zeer bruikbaar.
groet,
Tom

Henk Soeten zei

Gisteren (31 maart 2023) bij de herhaling op NPO 1 van "Keek op de week" was Koots Koets. Hij stapte over op het roken van sperzieboontjes... Vooraf blies hij "The Times They Are A-Changin'" op de mondharmonica.