Jochen Markhorst - Nashville Skyline; Bob Dylans andere soort van muziek

Toen Simon Vestdijk vijftig werd, in 1948, zei de dichter Adriaan Roland Holst over veelschrijver Vestdijk dat hij sneller schrijft dan God kan lezen. Jochen Markhorst is de Simon Vestdijk van de Dylanliteratuur. Zijn boek over Time Out Of Mind ligt nog vers in het geheugen en nu is er al weer een nieuw boek van zijn hand: Nashville Skyline; Bob Dylans andere soort van muziek. Zoals altijd is Markhorsts schrijven scherp, verfrissend en vol nieuwe inzichten over het werk van Bob Dylan zonder dat daarbij de lezer verstikt wordt door een overvloed aan feiten en weetjes. Er is ruimte tussen de regels om zelf na te denken, een essentieel onderdeel van een boek dat door menig schrijver wordt vergeten.
Met name de essays over 'Country Pie' en 'Wanted Man' springen er in positieve zin uit. 'Country Pie' omdat Markhorst maar weer eens aantoont dat interpreteren-met-oogkleppen-op - een kwaal waar menig vermaard Dylanoloog last van heeft - eerder tot onbegrip dan tot begrip leidt. 
Het essay over 'Wanted Man' is een knap staaltje werk, met name de verrassende ontdekking van Markhorst dat de tekst van 'Wanted Man' is geschreven met Johnny Cash' tourschema in de hand! Ik wil niet te veel prijs geven en de lezer o het plezier van zelf ontdekken ontnemen, maar geloof me: lees dat boek, het is Dylanologie op z'n aangenaamst (en niet het zoveelste boek in de Dylan-bibliotheek waarin dezelfde ideeën en interpretaties weer eens nagekauwd worden.)
Wat Nashville Skyline; Bob Dylans andere soort van muziek vooral doet, is de lezer laten grijpen naar het album waar het boek om draait om te horen of wat die Markhorst nou weer beweert wel klopt en verdomd als het niet waar is: iedere keer blijkt het te kloppen.
Met zijn Nashville Skyline-boek heeft Jochen Markhorst weer een essentieel boek aan de Dylan-bibliotheek toegevoegd. Het boek is te koop via webshop Amazon in het Nederlands, Engels en Duits. (De vertalingen zijn daar Markhorst zelf gemaakt, iets waar Vestdijk nooit op betrapt kon worden.)

Geen opmerkingen: