aantekening #7749

Oude tijdschriften lezen kan soms waardevol zijn. Zo las ik net in een artikel uit 1969: "Over Bob Dylans privé-leven bestaan de meest gigantische misverstanden, welbewust door hemzelf in de hand gewerkt via ondoorzichtige en gecompliceerde, elkaar voortdurend tegensprekende uitlatingen. Zeker is in ieder geval dat Robert Zimmerman in Duluth, Minnesota, op 21 mei 1941 geboren werd".
De journalist weet niet veel zeker, maar wel dat het aftellen naar Dylans tachtigste verjaardag eerder is afgelopen dan menig teller denkt: de man is niet op 24, maar op 21 mei jarig. Ik ben blij dat dat misverstand nog net op tijd door de 1969-journalist de wereld uit geholpen is.
Voor degene die het nog nooit is opgevallen: vergeet bovenstaande, Bob Dylan is niet 24 en ook niet op 21 mei jarig, maar op 11 mei. Kijk maar naar zijn paspoort dat afgebeeld staat op het boekje bij The Bootleg Series volumes 1 - 3 [rare & unreleased] 1961 - 1991, daar staat het duidelijk: 11 mei 1941.

~ * ~ * ~

In Mojo 329 (april 2021) noemt Andrew Male take 1 van "Sign On The Window" en "highlight" van 1970. Verder schrijft hij over deze eerste take van "Sign On The Window": "It's both heavenly and strange, sure-footed and mysterious, a Zen Koan buried inside a peaceable country dream of future contentment."
Mooie woorden over een mooie song, maar pak eens even 1970 erbij. Op welke "Sign On The Window" doelt Andrew Male?
Hij heeft het in zijn recensie van 1970 over de eerste take van "Sign On The Window", de eerste take die op 1970 te vinden is, is echter de tweede take van de sessie van 1 mei. Een snelle blik op de tracklist van 1970 verklapt dat er vele versies van "Sign On The Window" op staan, maar nergens een take 1. Even op een rijtje:

disc 1:
17. Sign On The Window - Take 2
18. Sign On The Window - Take 3 - 5
disc 2:
18. Sign On The Window - Take 1, Remake
19. Sign On The Window - Take 2, Remake
20. Sign On The Window - Take 3, Remake
25. Sign On The Window
disc 3:
14. Sign On The Window - Stereo Mix

Dat zijn ze, maar in welke van deze opnamen Andrew Male nou een "Zen Koan buried inside a peaceable country dream of future contentment" hoort, geen idee. Als ik mag gokken, zeg ik Take 1, Remake, maar niets is zeker.

~ * ~ * ~

Eén Mojo verder, nummer 330 van mei 2021 (!), wordt Dylans aanstaande verjaardag gevierd met een uitgebreid artikel. Helaas is dat artikel niet veel meer dan een fragment uit de binnenkort te verschijnen, wederom herziene versie van de Dylan-biografie van Robert Shelton. Waarom niet een nieuw, origineel artikel over de aanstaande jarige? (11, 21 of 24 mei, wie zal 't zeggen, is 't zover) Oké, één bladzijde is gevuld met een kort stuk van Michael Simmons over "Blind Willie McTell", maar dat is het wel aan nieuw, fris en origineel als het om de Dylan-schrijfsels gaat in deze Mojo.

Geen opmerkingen: