John Bauldie - The Chameleon Poet: Bob Dylan's Search For Self

John Bauldie (1949 - 1996) was een kenner van Bob Dylans leven en werk. Van begin jaren tot tachtig tot zijn tragische dood in 1996 op 47-jarige leeftijd was hij de man achter het meest interessante en diepst gravende fanzine rond Bob Dylan: The Telegraph. Ter gelegenheid van Bob Dylans tachtigste verjaardag verschijnt op 17 mei zijn boek The Chameleon Poet: Bob Dylan's Search For Self en eens te meer bewijst Bauldie tot de top van de Dylan-schrijvers te behoren. The Chameleon Poet is een must read.

In The Chameleon Poet richt John Bauldie zich op Bob Dylan als schrijver / dichter. In min of meer chronologische volgorde houdt hij Dylans songteksten tegen het licht, trekt hij vergelijkingen met de werken van onder andere Shakespeare, Baudelaire en Hermann Hesse en stipt daarbij terugkerende thema's in Bob Dylans teksten aan. Bauldie schreef eind jaren zeventig, begin jaren tachtig aan The Chameleon Poet, het boek beslaat dan ook Dylans werk tot en met Street-Legal. Bauldie slaat Dylan-de-dichter hoog aan, iets wat in de jaren dat hij aan The Chameleon Poet schreef verre van gangbaar was buiten de Dylan-wereld. De Nobelprijs voor Bob Dylan was toen nog ondenkbaar en ver weg. 

John Bauldie interpreteert de songteksten autobiografisch, de songs zijn grotendeels poëtische weerspiegelingen van Bob Dylans leven, aldus de auteur. Het aardige is dat Bauldie hierin vaak weet te verrassen en om de haverklap met inzichten, interpretaties komt waar ik niet eerder aan gedacht heb of eerder over gelezen heb. Uit The Chameleon Poet blijkt dat John Bauldie een ongekend inzicht in Dylans songteksten bezat. Het geheel is danig onderbouwd dat het beeld van Dylans oeuvre dat Bauldie in The Chameleon Poet geeft als een huis staat. Met name de stukken over Tarantula en Blood On The Tracks verrassen in positieve zin. Met dank aan dit boek luister ik nu met nieuwe oren naar songs als "Dirge" en "Sign On The Cross" en nee, ik ben het zeker niet altijd eens met de interpretaties die Bauldie geeft, maar dat is nou juist wat dit boek - voor mij - zo waardevol maakt. Het zorgt er voor dat songs die al vele malen gehoord zijn weer beluisterd kunnen worden als waren ze nieuw.

De hoofdtekst van Bauldie wordt vooraf gegaan door een uitvoerige inleiding van de hand van Bill Allison. Dit soort inleidingen zijn bijna altijd de doodsteek voor een boek: saai, langdradig, moeilijk om doorheen te kopen. De inleiding van Allison is de uitzondering op die regel, in ruim veertig pagina's schetst hij een prettig leesbaar portret van John Bauldie waarin The Chameleon Poet in het perspectief van het leven van de auteur komt te staan.

Het is achteraf onbegrijpelijk dat The Chameleon Poet veertig jaar (!) op de plank is blijven liggen, dat John Bauldie het bij leven nooit heeft willen of kunnen publiceren. Het is een pittig boek, een boek waar de lezer zijn aandacht goed bij moet houden, zeker wanneer Engels niet de moedertaal van de lezer is, maar wie de moeite en de tijd neemt om The Chameleon Poet de aandacht te geven die het nodig heeft, zal beloond worden met een van de interessantste boeken aangaande Dylan-de-dichter.

The Chameleon Poet van John Bauldie is een parel in de Dylan-bibliotheek. Lees dit boek.

The Chameleon Poet; Bob Dylan's Search For Self wordt uitgegeven door Route en verschijnt op 17 mei. Het boek is via de website van de uitgever te bestellen.

Geen opmerkingen: