Sally Grossman 1939 - 2021

Sally Grossman, weduwe van voormalig Dylan-manager Albert Grossman is overleden, zo lees ik net ergens op internet. Binnen de Dylanwereld is Sally Grossman vooral bekend als de dame in rood. Zo staat ze vereeuwigd op de hoes van Bringing It All Back Home. Gracieus neemt zij tweederde van de chaise longue in beslag, Bob Dylan mag op een puntje van de bank zitten. De benen ligt gebogen, het linker iets verder dan het rechterbeen. De linkerhand rustend op de linkerknie. In de rechterhand een sigaret. Om haar heen is het chaos. Er liggen elpees, boeken, tijdschriften en een bord om op de deur van een schuilkelder te schroeven. Het lijkt haar onbewogen te laten. Ze staart de toeschouwer onbewogen aan, net als Bob Dylan en de kat op diens schoot. De blik van de toeschouwer wordt aanvankelijk naar Dylans blik getrokken, maar al snel trekt het rood van het broekpak van Sally Grossman aan de ogen van de toeschouwer. De ogen van de toeschouwer flitsen heen en weer tussen Sally Grossman en Bob Dylan. 

De foto is gemaakt door Daniel Kramer in het huis van Albert en Sally Grossman. Kijk nog eens naar die foto en bedenk dan dat wat je ziet het thuis is van Sally Grossman. Bob Dylan is hier te gast. De jonge gastvrouw - ze zal ergens halverwege de twintig en dertig geweest zijn toen deze foto werd gemaakt - ligt op de bank voor haar schoorsteen mantel. Om haar heen de parafernalia van de jonge gast die ook nog het puntje van haar bank inpikt waardoor ze net niet haar benen kan strekken. Het laat haar koud, zo lijkt het. Ze rookt rustig haar sigaret. Dit is een vrouw die zich de kop niet gek laat maken door zo'n jonge gast die binnen stuitert en de kamer vult met zijn platen, boeken, tijdschriften en aanwezigheid.

Sally Grossman is dood. Ze is 81 jaar geworden. Ze is voor altijd jong, stoïcijns en de dame in rood op de hoes van Bringing It All Back Home. Ze is voor altijd thuis.

Geen opmerkingen: