Derde open brief

 Mister D,

Vorige week ben ik begonnen in The Chameleon Poet van John Bauldie. Ik lees iedere dag een hoofdstuk en ik ben onder de indruk. Bauldie schreef het eind jaren zeventig of begin jaren tachtig, het heeft zo'n veertig jaar op de plank gelegen. Het is een van de betere boeken over jouw songs. Lees je wel eens boeken over je werk?

Miles Davis ligt op de draaitafel, de volgende plaat staat al klaar: Time Out Of Mind. Ik heb een haat-liefde verhouding met die plaat. De dag dat dat album verscheen, was ik in de platenzaak en werd ik overdonderd. De eerste maanden kon ik het (bijna) nergens anders dan over de schoonheid van Time Out Of Mind hebben. Dat werd minder bij het horen van concertversies van de songs van dat album. Meer en meer begon de productie van Daniel Lanois me tegen te staan. Na lang niet of nauwelijks luisteren naar Time Out Of Mind heb ik het album weer gevonden (of het album mij, het is maar hoe je het bekijkt).

Ik zal niet vragen of je wel eens naar Time Out Of Mind luistert, (ik lees mijn eigen boeken ook niet) maar Miles Davis, zet je daar wel eens wat van op? Ik meen me te herinneren dat er een enkele keer wel jazz voorbij kwam in Theme Time Radio Hour, maar nooit veel. In Chronicles schrijf je nog iets over Thelonious Monk. Ik ken geen muzikant die zo tegendraads piano kan spelen als Monk. Goede muzikant.

Ik verlang terug naar de tijd waarin ik 's ochtends nog niet wist of er ergens in de loop van die dag een nieuw concert, een nieuwe tournee werd aangekondigd. De tijd waarin de eerste handeling in de ochtend het bekijken van de setlist van de avond ervoor was. Ik weet het, het is een open deur. Iedereen met een beetje passie voor muziek verlangt terug naar die tijd. Die tijd gaat ook wel weer terugkomen, maar ga jij dan ook weer de wereld over? Misschien een paar concerten in Nederland als onderdeel van een uitgebreide Europese tour?

Ik zal kaarten kopen.

Groet,

T.

2 opmerkingen:

Ronald zei

Ik herlees Chronicles momenteel en lees daar dat Dylan zich vergelijkt met Miles Davis. "Een paar jaar later zou [Irwin Silber] mij in zijn tijdschrift aan de schandpaal nagelen omdat ik de folkgemeenschap de rug had toegekeerd. Het was een boze brief.Ik mocht Irwin wel, maar daar kon ik niks mee. Miles Davis zou van iets dergelijks beticht worden toen hij de plaat Bitches Brew maakte..."

Het is geen bewijs dat Dylan naar Miles Davis luistert maar hij heeft het op zijn minst een keer gehoord.

tom w zei

Dank Ronald.
Via mail kreeg ik van Hans nog de tip te kijken naar een interview met Dylan dat in 1985 in Spin werd gepubliceerd. In dit interview zegt Dylan:

Miles Davis is my definition of cool. I loved to see him in the small clubs playing his solo, turn his back on the crowd, put down his horn and walk off the stage, let the band keep playing, and then come back and play a few notes at the end.