Donnie Fritts

In Uncut (juni, 2021) zegt Patterson Hood: "Dylan made Slow Train Coming and Saved in Muscle Shoals, though I didn't meet him then. He had been in town about five or six years earlier to play on a Donnie Fritts records that he's not even credited on."
Dit is nieuw voor mij. En wat nieuw is, maakt nieuwsgierig. 
Starend naar Fritts' discografie komt er maar één album in aanmerking voor de Dylan-bijdrage waar Hood het over heeft: Prone To Learn uit 1974, Fritts' debuut, een tweede plaat maakte hij pas in 1997.
Wie even verder zoekt, komt op internet een foto tegen van Donnie Fritts en Bob Dylan, de armen gebroederlijk om elkaars schouder geslagen. De foto is gemaakt tijdens het filmen van Pat Garrett & Billy the Kid, de film waarin Bob Dylan de rol van Alias speelt, Donnie Fritts de rol van Beaver. Die film lijkt sowieso de connectie te zijn. De liner notes van het Fritts-album zijn geschreven door Kris Kristofferson, de man die in de huid van Billy the Kid kroop voor de eerder genoemde film. De foto op de voorzijde van de hoes lijkt ook gemaakt te zijn tijdens het filmen van Pat Garrett & Billy The Kid.
De songs van Prone to Learn zijn allen op internet te beluisteren. Ik ben die typische Dylan-twist nog niet tegenkomen, al moet ik zeggen dat ik nog niet alles gehoord heb. 

Tijdens concerten in 1986 zong Bob Dylan regelmatig het door Donny Fritts en Troy Seals geschreven "We Had It All". Dat nummer is afkomstig van Prone To Learn.

2 opmerkingen:

Johan zei

Hallo Tom,
Er is nog een connectie. Producer van het album van Donnie Fritts was Jerry Wexler. Een paar jaar later werkte hij als producer samen met Dylan aan "Slow train coming". Dat was kort nadat Wexler als producer bij Dire Straits achter de knoppen zat voor "Communiqué". Dit voedt de vraag: wie was eerder door Dylan benaderd? Mark Knopfler die daarna Wexler als producer voorstelde? Of Wexler die de suggestie deed om Knopfler voor gitaarpartijen te vragen?

Anoniem zei

Het wordt nog een hele toer om erachter te komen of Dylan wel te horen is op dit album.
Peter