Ik las vanochtend in Bob Dylan In London dat John Lennon na het voor het eerst horen van "Subterranean Homesick Blues" zei "You don't have to hear what Bob Dylan says, you just have to hear how he says it" en hoewel ik kan onderschrijven dat het voor een luisteraar vooral belangrijk is hoe zaken gezegd worden, is het zeker ook van belang wat er gezegd wordt.
Zeventiende open brief
Ik las vanochtend in Bob Dylan In London dat John Lennon na het voor het eerst horen van "Subterranean Homesick Blues" zei "You don't have to hear what Bob Dylan says, you just have to hear how he says it" en hoewel ik kan onderschrijven dat het voor een luisteraar vooral belangrijk is hoe zaken gezegd worden, is het zeker ook van belang wat er gezegd wordt.
(Dont) Look Back
Harry van Boxtel - Bob Dylan: The Great White Wonder
– Echt iets voor die Sinterklaas... smuilde Joop van Seters hem toe... hij is er nog goed laat mee ook... En... ging hij verder, met een vinger omhoog ... als je nou eens een goeie witte plaat wil hebben, dan moet je achter The Great White Wonder aan... van Dylan...
– Obladi oblada..! en hij draaide zich om en liep gniffelend weg.
Ondanks dat Joop een vriend van me was, wist ik hier niets van. Iets was aan mij voorbij gegaan, en in de pauze stapte ik op hem af.
– Die vinden ze toch niet... begon hij meteen... Illegale plaat...
Joop had in de Rolling Stone gelezen dat hij bestond. Ja, en wat het mooie was, hij was hem aan het importeren. Veel geld, zeker, 100 dollar... maar veel beters bestond er niet..!
Er schijnt ook nog een bestelbusje rond te rijden, wist hij te melden. Dat mag niet stil blijven staan natuurlijk, van de politie, want dan is het een winkel, maar Joop had geen zin om op dat busje te
gaan staan wachten.
– Een busje..?
– Ja... die plaat mag niet in de winkel liggen... maar een winkel rijdt niet..! Daarom mogen ze ook niet stoppen...
Thuis besprak ik de zaak van de illegale plaat met mijn broer.
– Spierwit, er staat niets op, niet eens dat hij van Dylan is... Misschien rijdt er door Tilburg ook wel zo’n busje...
– Hoe weet zo’n busje nou dat wij hem willen hebben..? sprak mijn broer nuchter en wijs... Dat rijdt toch gewoon door.... Of wil jij soms naar ieder busje gaan staan zwaaien..?
En inderdaad, ik zag ook in dat een busje met verboden handel zeker geen lijndiensten zou onderhouden... Geen vaste route door de stad, en geen haltes om in te stappen...
Maar hoe dan..?
– Niet moeilijk... zei mijn broer en hij trok prompt zijn Afghaanse bontjas aan. Kom op... ik weet wel
wat...
Vlak bij een soos waar hij wel eens geweest was, waar ik ook weer niets van wist, had hij een
platenzaak ontdekt, Doremi, in de Nieuwlandstraat, voor aan, aan de kant van de stad. Het klonk
wel klassiek, maar dat was het niet. Alles elektrisch daar, geen flauwekul.
We sprongen op onze fietsen, en ik liet me leiden. Ik voelde me niet op mijn gemak, maar het kon
nu eenmaal niet anders. Zonder deze Dylan was het vervelend verderleven. Ik liet het mijn broer
oplossen.
Wij naar binnen daar.
– Wacht hier maar... ik loop wel door... en ik kon vlak bij de deur wat in de bakken rondkijken.
Hij liep regelrecht op de toonbank af om daar op zijn gemak een praatje te gaan staan maken met
de verkoper. Het duurde even, en ik had al een paar keer naar buiten gekeken, of ik niets verdachts
zag. De politie weet natuurlijk ook dat het hier niet pluis is. Maar van de andere kant, zo is het
tegenwoordig wel, het is óf mooie muziek hebben, óf in de bak zitten...
Toen kwam Jan naar me toe.
– De Grote hebben ze niet. Wel de Kleine, en nog een andere ook. Kom even kijken... Stomverbaasd keek ik hem aan. Hij had weer gelijk.
– Kom nou... zei hij... we hebben nog meer te doen...
Op de toonbank lagen de Little White Wonder en Stealin’ naast elkaar. Voor het oprapen, en zo
verboden als het maar mogelijk is.
– Inpakken maar... zuchtte mijn broer tegen de verkoper... en stop ze maar vlug onder de jas... voegde hij mij gelukkigzalig toe.
Als hazen naar huis, want wij wilden natuurlijk wel weten wat dit nou toch weer was.
– Wel echt iets voor Tilburg... bedacht mijn broer onderweg nog... de Grote hebben ze niet, het Kleintje wel... hihihi...
– Ja, dat kan mij wat..! We hebben hem... en nog twee ook..!
aantekening #7783
Drie maal was Freeman met Dylan en band in Nederland voor concerten, in 2005, 2007 en 2009. In de periode waarin Freeman deel uitmaakte van Dylans band nam de bard drie albums op: Modern Times, Together Through Life en Christmas In The Heart. Alleen op de eerste is Freeman te horen.
Zestiende open brief
Zaterdagochtend, de kippen hebben vers water en voer. Het hok staat open, ze kunnen scharrelen. Tijd voor muziek. Self Portrait is een perfecte manier om langzaam maar zeker het weekend in te glijden. Goed album, wat al die oeleflappers ook beweren.
Dat vond ik overigens niet gelijk toen ik het album hoorde. Ik had geleerd om Self Portrait slecht te vinden nog voor ik het album beluisterde. Pas na vele malen draaien werd ik eigenwijs genoeg om daar anders over te denken.
Bringing It All Back
Na de vorig jaar prettig verlopen samenwerking bij het maken van het boekje Rough And Rowdy hebben Maarten Giltay Veth en ik wederom de de handen ineen geslagen voor een nieuwe uitgave: Bringing It All Back.
Bringing It All Back bevat een recent geschreven, niet eerder gepubliceerde open brief van zo'n 900 woorden. Deze tekst is door Maarten Giltay Veth wederom schitterend met de hand gezet. Het boekje is dan ook - met dank aan Maarten - een feest voor het oog. Voor Bringing It All Back heeft Maarten zichzelf overtroffen door niet één, maar maar liefst vier verschillende omslagen te maken in de kleuren rood en zwart.
Bringing It All Back verschijnt om Bob Dylans aanstaande tachtigste verjaardag te vieren in een oplage van tachtig stuks. Dit unieke boekje kost €15,- (incl. verzendkosten) en is te bestellen via e-mail: maarten.mgv@kpnmail.nl Wees er snel bij, want op is op.
Voor meer informatie over dit boekje en over het schitterende Tangled Up In Blue #3 van Maarten Giltay Veth, zie hier.
Vijftiende open brief
Van al je activiteiten als beeldend kunstenaar spreken de werken onder de titel Revisionist Art mij waarschijnlijk het meest aan. Covers van oude tijdschriften opblazen en op details veranderen. Een nieuwe titel toevoegen, een publicatiedatum veranderen. Een vervreemdende combinatie zoeken in het samenvoegen van een coverfoto met een niet passende titel. Het heeft iets weg van popart. Vorige week vond ik bij een antiquariaat Life van 10 juli 1967. De coverfoto van een Israëlische soldaat tot zijn borstkas in het water herkende ik gelijk van een van jouw Revisionist Art-werken. Ik kon het niet laten om dat tijdschrift te kopen. Bij thuiskomst heb ik het naast de afbeelding van jouw werk gehouden in de catalogus Revisionist Art en zo naast elkaar gaat dat werk nog meer leven omdat op die manier te zien is wat je hebt gedaan, wat je hebt toegevoegd en verwijderd. Kun jij er niet op aansturen dat die werken een keertje deze kant opkomen voor een tentoonstelling, in De Fundatie of zo. Of het Stedelijk.
Writings & Drawings
Ik kreeg thee tijdens het wachten - de man moest de winkel verlaten om het boek thuis op te halen. Bij terugkomst overhandigde hij mij Writings & Drawings, het gros van de bladzijden ligt los in de band. We hebben onderhandeld over de prijs - ik bood te veel, het mocht voor minder weg - en dronken onze thee. Daarna ging ik gelukkig naar huis.
Ik heb inmiddels meer exemplaren van Writings & Drawings. Van deze exemplaren zitten de bladzijden nog wel vast in de band. Toch is er niet een zo mooi als dit doorleefde exemplaar.
Veertiende open brief
Ik hoorde eerder vandaag iemand zeggen dat hij eigenlijk nooit luistert naar jouw uitvoeringen van jouw songs, maar uitsluitend naar anderen die jouw songs spelen. Deze man kan dus waardering voor je opbrengen als componist, niet als muzikant. Ik kan daar met mijn pet niet bij. Mogelijk zegt dat meer over (mijn gebrek aan) inlevingsvermogen, dan over deze coverknuffelaar.
huishoudelijke mededeling
Een aantal lezers van de blog krijgen een seintje via e-mail zodra een nieuw bericht op deze blog geplaatst wordt. Deze mensen hebben ooit hun e-mailadres ingevuld in het balkje onder "Follow by Email" (kolom rechts, onderaan). Deze functie zal na juli verdwijnen, helaas.
Mocht je via deze weg updates op deze blog bijhouden, houd er dan rekening mee dat deze mogelijkheid binnenkort verdwijnt.
Dertiende open brief
Vandaag precies vier jaar geleden stond je voor het laatst op een podium in Nederland. Ik was bij dat concert, samen met mijn vrouw. We gaan aantal samen.
Bob Dylan in Nederland 1965 - 1984
Wat voelt 't toch goed om na al dat harde werken een doos van de pakketbezorger aan te pakken en voor het eerst de cover van mijn boek te zien, voor het eerst te bladeren, te laten zien aan huisgenoten.
Ook bladeren? Bob Dylan in Nederland 1965 - 1984 kan besteld worden via de website van uitgeverij Permafrost Publishers. Vlugge beslissers krijgen er een schitterende print van de cover bij, gesigneerd door de maker: Martin Lodewijk.
Trrrrring
"Ja?"
"Hoi, met mij Alles goed?"
"Prima. Jij?"
"Ja goed hoor. Hé, heb je die nieuwe Uncut-cd al gehoord?"
"Ik zit er net naar te luisteren."
"En?"
"Ik ben ongeveer halverwege en er zitten best aardige dingen bij, maar ik ben nog niet weggeblazen."
Donnie Fritts
Dit is nieuw voor mij. En wat nieuw is, maakt nieuwsgierig.
Too Late (Acoustic Version)
"Too Late", de song die op een cd'tje staat bij de nieuwe Uncut is inmiddels (deels) uitgelekt, het staat op Twitter. Luister hier.
Twaalfde open brief
Ooit van de Nederlandse dichter Simon Vinkeoog gehoord? Een paar weken nadat je op het podium stond van The Royal Albert Hall en D.A. Pennebaker zijn camera liet draaien om beelden te schieten voor wat uiteindelijk Dont Look Back zou worden, stond hij samen met onder andere Allen Ginsberg en Lawrence Ferlinghetti op datzelfde podium tijdens misschien wel de bekendste poëziesamenscholing van de twintigste eeuw. Een paar jaar later werden hij en jij aan elkaar voorgesteld, tijdens een bruiloft was dat.
Uncut issue 289
Inmiddels is de cover van Uncut issue 289 (juni 2021) bekend. Voor wie het tijdschrift nog wil bestellen, dat kan hier.
Elfde open brief
Tiende open brief
Afgelopen januari vierde Joan Baez haar tachtigste verjaardag. Ik las ergens dat ze inmiddels niet meer optreedt, een tijdje geleden las ik dat al weer. Ik volg haar carrière niet echt, moet ik bekennen. Ik ben geen liefhebber van haar muziek. Maar wie geïnteresseerd is in jouw muziek komt onherroepelijk in aanraking met haar muziek, ik dus ook. Die duetten zijn inmiddels al weer decennia geleden.
Jochen Markhorst - Tombstone Blues b/w Jet Pilot; Dylan zoekt en vindt de lont
Begin maart verscheen Tombstone Blues b/w Jet Pilot; Dylan zoekt en vindt de lont van Jochen Markhorst. Na lezing van dit boek blijkt maar weer dat wat Markhorst publiceert blind gekocht kan worden, het is altijd goed.
Jochen Markhorst schrijft boeken aan de lopende band, deze zijn onder te verdelen in drie categorieën: boeken met korte esssays over verschillende songs, boeken waarin een album van Bob Dylan centraal staat en boeken waarin Markhorst zich stort op één song. Tombstone Blues b/w Jet Pilot; Dylan zoekt en vindt de lont valt in de laatste categorie. In zo'n honderd bladzijden ontvouwt Markhorst zijn unieke kijk op "Tombstone Blues" en toont aan dat de song minder met de Vietnam-oorlog te maken heeft dan vaak wordt gesuggereerd en dat de invloed van William Burroughs op het schrijven van deze song aanzienlijk is, om eens twee van de vele door Markhorst aangekaarte ingangen tot "Tombstone Blues" te noemen.
De grootste verdienste van Tombstone Blues b/w Jet Pilot; Dylan zoekt en vindt de lont is dat Markhorst de lezer terugstuurt naar de plaat, naar de muziek met de prangende vraag: heeft 'ie nou gelijk of niet? Of je het als lezer / luisteraar altijd eens bent de interpretaties die Markhorst geeft is minder interessant, het gaat er om dat het boek een uitnodiging is om te luisteren.
Een boek over muziek dat een lezer aanzet tot luisteren is een goed boek. Tombstone Blues b/w Jet Pilot; Dylan zoekt en vindt de lont is een goed boek. Koop het, lees het en luister naar "Tombstone Blues" met nieuwe oren.
Tombstone Blues b/w Jet Pilot; Dylan zoekt en vindt de lont van Jochen Markhorst is te koop via Amazon Duitsland, zowel als paperback als e-book. Het boek is in het Nederlands, Duits en Engels verschenen.
(Let op: het boek wordt ook aangeboden door Amazon Nederland, maar tegen een veel hogere prijs)
Uncut: Too Late
Met dank aan het boek Surviving In A Ruthless World van Terry Gans (zie hier) weten we dat "Too Late" een vroege versie is Infidels-outtake "Foot Of Pride". Het uitbrengen van deze Infidels-outtake door Uncut is wederom een aanwijzing dat er inderdaad iets gaat uitkomen met outtakes van Infidels als deel van The Bootleg Series, wat eerder al gesuggereerd werd door geruchten op internet en de aankondiging van de "Jokerman" / "I And I"-ep die op Record Store Day verschijnt.
Inmiddels heb ik begrepen dat op die RSD-ep twee versies van "Jokerman" en twee versies van "I And I" staan, van beide songs een reggae- en een dub-remix. Die RSD-ep gaat ongeveer €25,- kosten.
Hoewel het nog even duurt voor het blad verschijnt, kan de Uncut met Dylan Revisited-cd al online besteld worden, zie hier.
Record Store Day: Jokerman en I And I in reggae remix
Op de tweede Record Store Day van 2021, dit jaar op 17 juli, verschijnt er een 12" van Bob Dylan met "Jokerman" en "I And I". Volgens de informatie op de website van Record Store Day gaat het niet om de versies van deze songs van Infidels, maar om door Doctor Dread gemaakte Reggae Remixen.
In 2004 verscheen op het verzamelalbum Is It Rolling, Bob? A Reggae Tribute To Bob Dylan een door Doctor Dread gemaakte reggae remix van "I And I". Of de remix op de 12" die in het kader van Record Store Day zal verschijnen dezelfde remix van "I And I" bevat als Is It Rolling Bob? is nog niet duidelijk, maar dit is wel waarschijnlijk, lijkt mij. In dit geval zal alleen de remix van "Jokerman" nieuw zijn.
In hoeverre de keuze om twee van Infidels bekende songs tijdens Record Store Day uit te brengen te maken heeft met de mogelijke aanstaande release van het volgende deel van The Bootleg Series is nog niet duidelijk, maar gezien de eerder opgedoken geruchten dat een volgend deel van The Bootleg Series gevuld zal zijn met songs van de Infidels-sessies, lijkt mij dat de uitgave deze zomer van "Jokerman" en "I And I" op een 12" geen toeval is.
In 2004 verscheen er ook een versie van Is It Rolling Bob? met een bonus-cd. Op deze bonus-cd staat een dub-remix van "I And I" van de hand van Doctor Dread. Deze dub-versie - zo lijkt het - zal niet op The Reggae Remix EP by Doctor Dread staan.
Negende open brief
Ik heb net de film In The Name Of The Father met Daniel Day-Lewis gekeken. Ik heb die film eerder gezien. Toen ik zag dat 'ie op Netflix staat, kon ik het niet laten om nogmaals te kijken. Die film vertelt het verhaal van een gerechtelijke dwaling, van een groep Ieren die ten onrechte vastzitten in een Engelse gevangenis omdat de politie bewust ontlastend bewijs achter heeft gehouden. Vreselijk verhaal.
Achtste open brief
- Banksy -
Mister D,
kusje
De geest rolt van de ene gedachte in de volgende zonder dat daar echt moeite voor gedaan hoeft te worden. Ik las een artikel over de controverse rond Scorsese's Rolling Thunder-film en de gedachten schoten naar onderstaande videoclip. De connectie? Kiss.
Zevende open brief
Mister D,
Ik luister graag naar Hard Rain. Dat album is natuurlijk geen verslag van een concert zoals dat daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, maar een selectie van songs van twee concerten. En toch klinkt Hard Rain als een concert. Als ik luister ben ik bij dat concert. Dat gevoel er bij te zijn maakt Hard Rain tot een goede plaat.
Wat mij al een tijdje stoort is het volgende: van juni 1988 tot het moment dat corona je eind 2019 dwong te stoppen ben je bijna constant op tournee geweest met een eigen band. Ruim drieduizend concerten in ruim dertig jaar tijd. We kunnen rustig stellen dat deze concerten een substantieel deel vormen van je oeuvre. Toch is er nooit een echt live-album van deze periode verschenen. Oké, Unplugged is verschenen en twee handen vol concertopnamen op singles en samplers, maar dit dekt niet de lading. Unplugged is misschien wel een album, maar zeker geen verslag van een regulier concert uit deze periode en al die songs op singles en samplers zijn leuk, maar het is geen album. Waarom niet een album zoals Hard Rain met concertopnamen uit 1988 of 1996 of vul maar een jaar in? Zeker wanneer de concerten zo'n belangrijk deel van je oeuvre zijn is het wenselijk - lijkt mij - om hier ook iets van uit te brengen. Weet je niet waar te beginnen in die enorme berg concertopnamen? Er lopen genoeg liefhebbers rond die je graag helpen.Ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier staat de magnolia volop in bloei. Dat stemt altijd hoopvol, het voorjaar is binnen handbereik, de eerste wat warmere dagen zijn er. Er kunnen plannen gemaakt worden voor het weekend, de dagdroom als uitgangspunt, zittend op het bankje in de tuin, kop koffie binnen handbereik, degene van wie je houdt naast je. Soms is het maken van een plan belangrijker dan het verwezenlijken er van.
Ik zit vanochtend alleen op dat bankje. De dame van wie ik houd is aan het werk. De achterdeur van het huis staat open, de klanken van Hard Rain dwarrelen de tuin in. Niet te hard, sommige buren zijn thuis. Hoewel het voor mij moeilijk voorstel is, zijn er ook mensen die niet van Hard Rain houden. Het is belangrijk om compassie voor deze mensen op te brengen, ze missen iets.
groet,
T.